Korisnici Facebooka, pazite na bankovne kartice

Facebook
Hakeri su se ovog puta itekako potrudili te koriste nekoliko metoda kako bi ovu prijevaru učinili što realnijom i time uspjeli zavarati korisnike najveće društvene mreže, a krajnji cilj im je dobiti podatke o njihovim bankovnim karticama kako bi ih poslije mogli 'isprazniti', javlja Dnevnik.hr.

Prvi korak u ovoj metodi jest klasični phishing i preuzimanje kontrole nad profilima korisnika Facebooka - hakeri tada mijenjaju ime i sliku na profilima koje su preuzeli te koriste logo Facebooka i ime 'Facebook Security' napisano posebnim fontom.

Nakon toga hakeri svim prijateljima korisnika kojima su oteli račun šalju chat poruku u kojoj ih upozoravaju da im je netko prijavio profile i da će zbog toga biti ugašeni te se potpisuju s 'Thank You, The Facebook Team', a kako u imenu piše Facebook Security, korisnici bi zaista mogli pomisliti da se radi o poruci koju je poslao netko iz ove kompanije.

Kako bi 'potvrdili' svoje profile i spriječili njihovo gašenje, korisnici moraju kliknuti na priloženi link u toj poruci, a on ih vodi na lažnu stranicu koja je napravljena vrlo slično početnoj stranici Facebooka.

Tu oni moraju upisati ime, mail, šifru za pristup Facebooku, šifru za mail i sigurnosno pitanje, a nakon toga otvara se sljedeća stranica u kojoj korisnici moraju upisati prvih šest brojeva kreditne kartice kako bi 'potvrdili identitet'.

Ako korisnici nastave s ovom lažnom procedurom potvrde računa na Facebooku, stranica će ih dalje zahtijevati unos svih informacija vezanih uz bankovne kartice - ime i prezime, adresu, broj kartice, datum isteka kartice te sigurnosni kod.

Na ovaj način osobni i povjerljivi podaci daju se direktno hakerima u ruke koji onda mogu isprazniti bankovne račune te iskoristiti mail i šifre za druge prijevare.

Osim ove, piše Dnevnik.hr, trenutno je aktualna i još jedna prijevara na Facebooku - korisnicima ove društvene mreže (lažni) Mark Zuckerberg šalje poruke u kojima kaže da se Facebook udružio s Appleom kako bi korisnicima poklonio besplatne iPhone i iPad uređaje. Kako bi dobili svoj poklon, oni moraju dati svoje osobne podatke (uključujući i brojeve kartica) kako bi im se Appleovi uređaji mogli isporučiti.

Prijevara na Facebooku sve je više, stoga budite oprezni i što god činili, nemojte nikome davati podatke o svojim bankovnim karticama!