Kompjutor vam postaje sve sporiji i sporiji. Evo zašto!

... surfati internetom... naše računalo postaje sve sporije.

Dva su glavna razloga zašto s vremenom vaše računalo postaje sporo, a to su softver i greške na hard disku, kažu tehnički eksperti.

Najveći problem kod hard diska su bagovi u operativnim sustavima, statički elektricitet, nestanci struje, greške u RAM podacima, a kod korisnika Windowsa s vremenom jednostavno dolazi i do propadanja sistema.

Nedostatak radne memorije i mjesta na hard disku

Korisnici često na svome računalu instaliraju nepotrebne softver programe koji im zatrpavaju hard disk i time dovode do usporavanja. Čak i redovito apdejtiranje softvera koji vma je potreban zagušuje računalo.

Što se tiče hard diska, vrijeme korištenja mu je ograničeno, pa bi ga s vremenom trebalo i zamijeniti. On jednostavno, kako stari, počinje raditi sve sporije.

Stoga je puno bolja opcija nova vrsta hard diskova SSD (Solid state hard drives). Puno su brži jer imaju flash memoriju.

Premala količina RAM memorije, kao i manjak mjesta na hard disku također značajno usporavaju računalo. S vremenom programi postaju sve zahtjevniji, a internet stranice koje posjećujemo sve "teže", pa je i to razlog zašto se nekad brzi kompjutori više ne čine tako brzima.

Antivirusni programi

Antivirusni programi također usporavaju brzinu računala, a nisu vam potrebne sve njihove opcije. Stručnjaci kažu kako bi vam puno pomoglo da naučite sigurno surfati, izbjegavati nepoznate datoteke, skočne prozore, izbjegavati otvaranje linkova s nepoznatih mail adresa.

I na kraju svaki korisnik treba znati da će rad svog kompjutora pospješiti i redovnim čišćenjem povijesti internet preglednika i internet podataka, pražnjenjem smeća, te provjeravanjem programa koji se učitavaju u pozadini nakon određenog vremena.

Business Insider