Koliko je siguran Internet u BiH?

Neformalnu grupu čine Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Save the Children Norway SEE, Oneworld - platforma za jugoistočnu Europu, Međunarodni fond solidarnosti Emmaus, Vijeće Europe i Microsoft BiH.

Tim povodom učenici Srednje ekonomske škole u Sarajevu osmislili su prezentaciju o temi "Što je internet i kako ga koristimo", a održana su i predavanja o ovoj temi.

- Ova inicijativa je veoma važna jer jedino zajedničkim naporima obrazovnih ustanova, roditelja i učenika te uz pomoć i podršku organizacija i kompanija, možemo držati korak s vremenom i biti u potpunosti informirani u vezi sa sigurnosti interneta, kazao je direktor Srednje ekonomske škole Avdija Serdarević.

Kako je rekao Vedran Šolaja, marketing i komunikacijski menadžer Microsofta BiH, bila je to interaktivna komunikacija s učenicima gdje su razmijenjena iskustva o tome s kojim se izazovima susreću mladi koji koriste internet.

Dodao je da je sama želja bila da se upoznaju svi korisnici interneta o opasnostima koje vrebaju svaki put kad ga koristimo i kako da se te opasnosti prepoznaju i da se od njih zaštite.

- Opasnosti su brojne od onih uobičajenih kao što su virusi, spam mailovi do onih jako opasnih kao što je lažno predstavljanje, pedofilija, krađa identiteta i slično, pojašnjava Šolaja.

Naglasio je da u BiH ne postoje podaci o tome koliko je djece podložno tim opasnostima, ali ipak je potrebno povećati svijest o potrebi sigurnijeg interneta te dodao da je ovo samo jedan dan u godini, međutim, aktivnosti o tome će se nastavljati.

Cilj ovog programa je promoviranje sigurnosti djece na internetu i ujedno educiranje djece, roditelja i nastavnika o opasnostima i rizicima kojima su svakodnevno izložena djeca i mladi ljudi u cijelom svijetu.
Slogan "To je više od igre, to je tvoj život" odabran je radi podizanja svijesti o načinu zabave na društvenim mrežama, on-line igricama ili o jednostavnoj razmjeni fotografija i videozapisa, te posljedicama koje mogu nastati usljed ovoga ukoliko se djeca ne zaštite.

[Fena]