Kako se zaštititi od elektroničkog nasilja

Facebook, nasilje

Nedavno se na meti tih prijetnji putem Facebooka našao i 16-godišnji grafiter iz Osijeka Matej Lulić, zvijezda T-Mobileove reklamne kampanje, koji u subotu, 17. srpnja u Zadru organizira najveći graffiti jam ovoga ljeta na Jadranu.

'Cyberbullying' postaje sve prisutniji, jer je internet idealan za anonimno izražavanje stavova, pa nije čudo da svakodnevno nastaju različite grupe 'hatera' (mrzitelja).

'Grupe čiji se autori žele istaknuti ne možemo ukloniti budući da svatko ima pravo na komunikaciju svojih stavova, koliko god se to nekome sviđalo ili ne', prokomentirali su iz službe za odnose s javnošću HT-a slučaj Mateja.

Prema podacima UNICEF-a, Hrabri telefon u posljednje vrijeme bilježi sve više poziva upravo zbog novog oblika vršnjačkog nasilja, elektroničkog nasilja ili cyberbullyinga.
Upravo ta anonimnost počiniteljima daje osjećaj da nekažnjeno smiju proganjati neku osobu, a obično se radi o raznim ucjenama, montiranim ili stvarnim fotografijama i video isječcima te širenju lažnih informacija ili osobnih podataka o nekome, piše tportal.hr.

'Posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama. Naime, publika nasilja preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu ili u razredu. Usto, kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi, jer žrtva može svaki put ponovno pročitati što je nasilnik o njoj napisao, a u verbalnom obliku uvrede se lako mogu zaboraviti. Pisana riječ djeluje konkretnije i realnije od izgovorene. Nadalje, vrlo je mala mogućnost za izbjegavanje nasilna ponašanja, s obzirom na to da se na internetu može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Budući da nasilnik može ostati anoniman, velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao poticaj da se nasilno ponašaju, iako u stvarnom svijetu vrlo vjerojatno ne bi bila nasilna', objašnjava psihologinja Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

KORISNI SAVJETI ZA TINEJDŽERE:

Nikad ne daj osobne informacije na internetu, bilo na chatu, blogovima, društvenim mrežama ili osobnim web stranicama.
Nikad nikome, osim roditeljima, nemoj reći svoju lozinku, čak ni prijateljima.
Ako ti netko pošalje zlonamjernu ili prijeteću poruku, nemoj odgovoriti. Pokaži je odrasloj osobi kojoj vjeruješ.
Nikad ne otvaraj e-mailove koje ti pošalje netko koga ne poznaješ ili znaš da je zlostavljač.
Ne stavljaj na internet ništa što ne želiš da vide tvoji prijatelji iz razreda, čak ni u e-mailu.
Ne šalji poruke kad si ljut. Prije nego što klikneš 'Pošalji', zapitaj se kako bi se ti osjećao da primiš tu poruku.
Pomozi djeci koju na taj način zlostavljaju tako da ne prikrivaš nasilje i odmah obavijestiš odrasle.
I na internetu poštuj pravila ponašanja kao i u svakodnevnom životu.

tportal.hr