Kako se volimo i mrzimo preko Interneta

...a te iste žene su noću njima prekopavale džepove tražeći sumnjive poruke ili tragove ruža za usne. Ah, kako su to bila naivna vremena...

Danas se situacija iz korijena promijenila, i to prije svega zahvaljujući tehnologiji! Danas nam je Internet postao glavni medij preko kojeg ostvarujemo većinu socijalnih kontakata: preko Interneta upoznajemo nove ljude, zaljubljujemo se i odljubljujemo, varamo partnere ili ih vrebamo dok ne otkrijemo da oni varaju nas. Ma kakvi detektivi, kakvi džepovi i ostale sitnice!

Znanstvenici Internetskog instituta Oxford (s uglednog istoimenog sveučilišta) proveli su istraživanje kojim su potvrdili ove teorije. Ispitivanje je nosilo zanimljiv naziv: "Ja, moj supružnik i Internet". Obuhvatilo je čak 2.401 oženjenih Britanaca i 929 bračna para kod kojih su oba partnera odgovorila na pitanja.

Pa da vidimo onda što su zaključili vrijedni istraživači!

Upoznavanje partnera preko Interneta

Još je uvijek relativno malo bračnih parova koji su se upoznali preko Interneta, tek oko 6% - ali taj broj neprestano raste. Najviše ih se upoznalo preko specijaliziranih stranica (to su recimo neke njihove Iskrice), pa onda preko chatova i instant messaging stranica. Pitanje našim jezikoslovcima: postoji li neki hrvatski izraz za chat i instant messaging?

Oni koji ne vjeruju u Internet upoznavali su partnere na nekim sasvim drugačijim mjestima: u kafićima, u zajedničkim društvima, a čak petina parova upoznala se na radnom mjestu. I onda se kao žalimo da nam je dosta posla!

Parovi koji su se upoznali preko Interneta više su se razlikovali po stupnju obrazovanja, a u većem broju slučajeva postojala je i značajna razlika u godinama (u gotovo 40% parova jedan partner je barem 6 godina stariji).

Uhodite li i vi svojeg partnera?

Ako se već ne upoznajemo svi preko Interneta, to ne znači da se ne možemo uzajamno špijunirati! Čak je 20% ispitanika priznalo da čita partnerove poruke, a 13% ide i korak dalje pa provjerava po kojim stranicama su njihovi najdraži švrljali. Znate ono: otvorite browser history (povijest pretraživanja), pa onda budnim okom tražite sve sumnjive adrese...

Aha, to je dakle prevara preko Interneta!

U jednome se ipak slaže ogromna većina: bez obzira na to jesu li se upoznali preko kompjutora ili na kavi poslije posla, svima su jasne granice koje ne bi trebalo prijeći u komunikaciji s drugim osobama.

Tako čak 97% ispitanika nedozvoljenim smatra da se njihov partner zaljubi u nekog koga je upoznao preko Interneta (dobro, to se podrazumijeva samo po sebi), ali jednako su tako i protiv partnerovog cyber-sexa (u 94% slučajeva), protiv toga da im partner vodi intimne razgovore s nekim drugim (92%) ili da flerta (85%).

I ne samo to! Samo jedan od deset ispitanika nema ništa protiv da njegov partner nekom drugom priča o svojim bračnim problemima ili o drugim intimnim temama. Preostala ogromna većina smatra da takve priče trebaju ostati unutar četiri domaća zida.

Čini se da svi mi dobro znamo što se smije, a što ne smije kad se radi o našim partnerima! Eh, kad bismo barem jednako strogi i beskompromisni bili i kad se radi o nama - vjerojatno bi bilo manje svađa, bračnih kriza i potreba za bračnim savjetnicima...

Što tim savjetnicima naravno ne bi bilo dobro s profesionalnog gledišta, ali bi definitivno bilo dobro s ljudske i s moralne strane.

izvor:sretneveze.com