Internet se ubrzano militarizira

internet, virus, internet, rat, internet, računala, hakeri, internet explorer, safari, Firefox, internet, računala, internet explorer, Google Chrome, internet, internet, zaštita, oprez
Ovaj visoko sofisticirani maliciozni softver prvi je program koji je stvoren specijalno sa svrhom da prouzrokuje ozbiljnu štetu fizičkom svijetu, upozoravaju eksperti za sigurnost računalnih sustava. Crv je zarazio nepoznat broj elektrana, naftnih postrojenja i tvornica, a širio se kroz dotada nepoznate rupe u Windowsima i to ne samo mrežno, već je ulazio i u zatvorene sustave preko USB-ova i sl.

Postrojenja sa Simensovim strojevima naročito su bila na udaru jer crv kontrolira industrijske komponente, uključujući centrifuge, ventile, kočnice... što dovodi do kvarova koji pokazuju da su tvorci ovog crva vrlo dobro poznavali kako se odvijaju određeni industrijski procesi.

Osobina Stuxneta je i to da se može pritajiti u sustavu, pričekati odgovarajuće uvjete i onda dati upute industrijskim komponentama, tako da one onda rade obrnuto od onoga kako bi trebale funkcionirati. Budući da je vrlo teško otkriti koji je dio opreme zaražen, ovaj komad softvera usmjeren je na fizičku destrukciju i na neki način predvodi novu eru rata u virtualnom prostoru koji se preslikava i na realni svijet.

Drugim rijačima, cyber ratovanje ne vodi se više samo u virtualnim prostorima, već i u prostorima, stvarnog, fizičkog svijeta.

Tim povodom britanski Times upozorava da je u tijeku ubrzana militarizacija interneta. Premda Pentagon i američka Nacionalna agencija za sigurnost nikada nisu priznali upletenost u razvoj cyber oružja, mnogi smatraju da je Amerika predvodnik u ovom načinu ratovanja i da je već razvila cyber oružja od kojih je Stuxnet samo početak. Uostalom, SAD je prošle godine virtualni prostor (cyberspace) i službeno označio kao petu vojnu domenu, pored kopna, zraka, mora i svemira. Miš i tipkovnica postaju tako novo oružje u svjetskim sukobima.

Predsjednik Barack Obama izjavio je tom prilikom da je američka digitalna infrastruktura "strateška nacionalna imovina" te je imenovao Howarda Schmidta, bivšeg šefa za sigurnost sustava u Microsoftu, kao voditelja zaduženog za cyber-sigurnost. U svibnju prošle godine Pentagon je osnovao svoju novu cyber komandu (Cybercom) koju vodi general Keith Alexander, direktor Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Njegov zadatak je da brani američke vojne mreže i napada "sustave" drugih zemalja. Na koji točno način i prema kojim pravilima, vojna je tajna.

Premda su upravo Sjedinjene Države predvodnik na polju cyber ratovanja, Kina, Rusija, Izrael, Britanija, Sjeverna Koreja i druge zemlje također imaju svoje vlastite odjele pri vojsci koji vode računa o ovom aspektu ratovanja.

No, i teroristi također koriste internet za širenje svojih ideja i pridobivanje novih članova. Al-Qaida primjerice koristi internet za odašiljanje svojih propagandnih poruka, pa se sve češće primjerice u njemačkim medijama može čuti izraz "digitalni džihad".

Poruka koju je Stuxnet poslao svijetu ipak je drugačija od svega što smo dosada vidjeli jer je ovaj softver primarno usmjeren na fizičku destrukciju.

izvor:seebiz.eu