Internet prestiže tiskane medije

U studiji "State of the News Media 2011" ističe se kako su prošle godine u SAD-u prihodi od oglašavanja putem Interneta premašili prihode od oglašavanja putem tiskanih medija. Prihodi od oglašavanja u novinama u SAD-u pali su 46% u odnosu na razdoblje prije četiri godine, na 22,8 milijardi dolara, te dodatnih 3 milijarde dolara na internetskim stranicama vezanim uz tiskane medije. Istovremeno je ukupna vrijednost oglašavanja na Internetu u SAD-u narasla na 25,8 milijardi dolara, piše bug.hr.

Također se navodi kako je 46% ispitanih Amerikanaca izjavilo kako čitaju vijesti putem Interneta na stranicama nevezanim uz klasične tiskane medije barem tri puta tjedno, dok putem tiskanih medija i vezanih internetskih stranica vijesti tri puta tjedno čita samo 40% amerikanaca.

Zbog pada prihoda izdavači novina u SAD-u smanjili su broj zaposlenih, uključujući novinare i urednike, za 30% u odnosu na 2000.

Kako bi donekle nadoknadili izgubljene prihode izdavači su počeli naplaćivati sadržaje na svojim internetskim stranicama, no za sada samo je samo 1% korisnika pristalo na plaćanje.