Hrvatska gradi Facebookov data centar

facebook
facebook

... ima izvan SAD-a, doznaje Poslovni dnevnik na konferenciji IDC Datacenter Transformation 2015.

Riječ je o modularnom podatkovnom centru temeljenom na zelenim tehnologijama koji se slaže poput Lego kockica. Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera opremljenih napajanjem i hlađenjem te popratnom tehnologijom, zagrebačka je podružnica korporacije Emerson Electric, odnosno dio EMR Holdinga.

Hrvatski Emerson razvio se kao jedinica u sastavu kompanije Nikola Tesla. Prije 15 godina tvrtku je kupio EMR Holding. Luka Gašpar, direktor hrvatskog Emersona, potvrdio je za Poslovni dnevnik da rade za Facebook.

"Hrvatska je svjetsko središte za tehnologiju modularnih podatkovnih centara u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svijetu i radimo posvuda", kaže.

Proizvodni pogon lokalne tvrtke Emerson smješten je u halama nedaleko Zaboka. Tamo se kontejneri grade, testiraju te pripremaju za transport u Švedsku. Potom ih se doprema u Luleu na sjeveru Europe, 100 km od Arktičkog kruga.Opseg posla iznimno je velik.

Novi Facebookov centar bit će ključno mjesto za pohranu podataka svih korisnika iz Europe, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 milijuna.

Prostirat će se na 30 tisuća kvadrata. Na IDC-evoj konferenciji moglo se neslužbeno doznati da u Hrvatskoj svi podatkovni centri zajedno imaju tek oko 3000 četvornih metara.