Google plus - nova društvena mreža uskoro dostupna za uporabu

Američki informatički div Google objavio je " rat" Facebooku napravivši do sada najveći „upad" u Facebook-ovu interesnu zonu. Naime, Google je danas predstavio novu društvenu mrežu nazvanu Google+ projekat, koji neodoljivo podsjeća na Facebook.

Nova usluga, koja će ispočetka biti dostupna samo određenoj grupi Googleovih korisnika, iako će oni ubrzo moći pozivati i ostale da se pridruže, omogućavat će ljudima dijeljenje i komentarisanje statusa, fotografija i linkova, javljaju strani mediji.

Ipak Google+ će se od Facebooka razlikovati u jednom značajnom pogledu, za kojeg se Google nada da će biti dovoljna da ljude uvjeri da počnu koristiti još jednu društvenu mrežu. Naime, ovaj je projekt dizajniran za dijeljenje informacija s manjim grupama, poput kolega, cimera i klubova, umjesto sa svim korisnikovim prijateljima ili čak čitavim internetom. Osim toga bit će dostupna i usluga video chata.

Debi Google+ će biti pokazatelj može li se Google izdići iznad prijašnjih neuspjeha na polju društvenih mreža, koji se odnose na propale projekte Buzz i Orkut, i tako odgovoriti na jedan od najvećih izazova koji stoje pred ovom kompanijom.

Naime, Googleov status najpopularnije ulazne tačke na Web polako dolazi u pitanje, jer kad ljudi objavljuju informacije na Facebooku one su uglavnom izvan dohvata pretraživača, što znači da Google gubi te vrijedne informacije koje mogu koristiti oglašivačima. A Google+ je možda već i zakasnio.

Istraživanja su pokazala da se korisnici puno duže zadržavaju na Facebooku nego na stranicama do kojih dolaze uz pomoć Googlea, a oglašivači pažljivo prate te brojke. Osim toga, primjetan je trend da korisnici sve češće neka pitanja za koja su se prije obraćali Google, sad postavljaju na Facebooku i Twitteru jer žele više personalizirane odgovore.

Google će tako krenuti u još jednu ofenzivu, ali će ovog puta, poučeni negativnim iskustvima s Buzzom, posebnu pažnju obratiti zaštiti privatnosti korisnika.