Google je predstavio 'univerzalni prevoditelj' za mobitele

Internetski div Google predstavio je u utorak novu tehnologiju za prevođenje razgovora između dviju osoba koje ne govore isti jezik.

Program je predstavio Eric Schmidt, izvršni direktor Googlea, na međunarodnom sajmu elektronike u Berlinu.

Govoreći u zemlji u kojoj njegovu tvrtku napadaju aktivisti za zaštitu privatnosti na internetu, Schmidt je naglasio demokratske koristi za svijet u kojem će se na internet uskoro moći priključiti tri do četiri milijarde ljudi.

"Te su promjene tako brze da društva nisu posve pripremljena za ono što će se dogoditi kad svatko bude 'online' i objavljuje informacije o tome što se događa oko njega", rekao je Schmidt.

"Smatram da je to općenito jako dobro, da to osnažuje građane, da oni od svoje zemlje žele učiniti bolje mjesto za život", dodao je.

Novi program, koji se može instalirati u mobilni telefon Android, omogućuje dvjema osobama da u mobitel izgovore jednostavne rečenice i u kratkom razdoblju dobiju prijevod, no ne može se koristiti za razgovor uživo s dviju lokacija.

Program prevodi služeći se moćnim jezičnim Googleovim serverom. Predstavio ga je Schmidtov pomoćnik prevodeći jednostavni dijalog na njemačkom, odnosno engleskom jeziku.

hina