Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti

Facebook socijalna mreža, lažna nagradna igra, Facebook socijalna mreža, objava na facebooku, lažne vijesti, Facebook, Facebook socijalna mreža, Facebook socijalna mreža, interes, Facebook, Facebook socijalna mreža, napad, Facebook, poruke, Facebook

... i Google ne čine dovoljno na spriječavanju širenja lažnih vijesti. Osamdeset osam posto ispitanika želi da tehnološke tvrtke proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih 79 posto smatra da bi tehnološke tvrtke trebale biti regulirane kao i druge medijske organizacije.

Pedeset četiri posto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informirani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih tvrtki. Amerikanci općenito nisu zadovoljni tvrtkama koje se bave uređivanjem i organiziranjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke tvrtke.

- Većina ispitanika se protivi tome da internetske tvrtke uklanjaju uvrjedljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija, te sadržaje za koje smatraju da su pristrasni prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost - navodi se u izvješću. Međutim, 80 posto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama preferiraju tvrtke koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.