Facebook uvodi lokator koji zna gdje ste?

Facebook je za srijedu najavio konferenciju za novinare na kojoj će, pretpostavlja se, objaviti uvođenje novog lokacijskog servisa koji će pokazivati gdje se u danom trenutku nalaze njegovi korisnici. Iz Facebooka su prije nekoliko mjeseci rekli da rade na projektu, no nisu željeli otkriti nikakve detalje. Pomoću tog servisa korisnici bi mogli objaviti gdje se nalaze, pa bi na taj način znali gdje su im prijatelji.

Prema pisanju Businessweeka, projekt bi oglašivačima do 2015. godine donio 4,1 milijarde dolara. Prodavači bi uz pomoć lokatora mogli lakše pronalaziti klijente, te im slati promo-materijale i ponude dok su u blizini njihovih prodavaonica, restorana ili benzinske. Više od četvrtine Facebook korisnika stranici pristupa s mobitela, što ih automatski čini kandidatima za lokator.

Loša strana lokatora je pitanje nestanka privatnosti. Analitičarka Susan Etlinger tako tvrdi kako bi projekt mogao izazvati negativne posljedice, te da zasigurno ima i ljudi kojima se on ne sviđa, piše net.hr.