Facebook spaja mobilne lokacije za sve mobitele

Facebook spaja mobilne lokacije za sve mobitele
Umjesto da ima nekoliko verzija stranica za mobitele sa zaslonima osjetljivima na dodir i onima koji nemaju takav zaslon, Facebook će stvoriti jednu univerzalnu stranicu za mobilne uređaje, piše liderpress.hr. Ta će se stranica prilagođavati mogućnostima koje su dostupne korisnicima ovisno o uređaju koji koriste. Facebookov dizajner proizvoda Lee Byron napisao je na blogu kompanije kako održavanje nekoliko verzija mobilnih stranica guši mogućnosti inovacije zato što programeri moraju raditi na nekoliko različitih kodnih baza. Zbog toga će pokrenuti univerzalnu stranicu za mobitele eliminirajući razlike između touch.facebook.com i m.facebook.com.

- Između ove dvije web lokacije neće više biti razlike. Automatski ćemo vam pružiti najbolju verziju stranice za vaš mobilni uređaj. Na ovaj način ćemo brže razvijati nove mogućnosti koje ćemo sada morati razviti samo jednom - objašnjava Byron.

Na novom m.facebook.com posjetitelji koji koriste pametne telefone vidjet će sučelje prilagođeno kontroli dodirom koje će se prilagođavati hardverskim mogućnostima telefona. Za potrebe nove stranice Facebook je razvio korisničko sučelje koje se temelji na XHP-u, Javelinu te WURFL-u, detaljnoj bazi podataka koja će spajati dostupne mogućnosti na stranici s mogućnostima uređaja. Facebookova mobilna stranica dizajnirana za brzinu koja prikazuje samo tekst, 0.facebook.com, također će koristiti isto sučelje.

- Ovo nam omogućava da vrlo precizno prilagodimo mogućnosti tisućama različitih uređaja. Na primjer, neki uređaji nemaju tipkovnice ili imaju ograničene mogućnosti navigiranja na stranici, sićušne ekrane ili bugove na pretraživačima. Možemo prilagoditi našu stranicu da se u svakom pojedinom slučaju suoči s problemom te pruži najbolje moguće iskustvo svima - navodi Byron