Facebook sigurnost: 10 opcija kojih svaki korisnik mora znati

Facebook sigurnost: 10 opcija kojih svaki korisnik mora znati

Nažalost, većina Facebook korisnika zanemaruje ovaj dio opcije ili se uopće ne brine o privatnosti svojih podataka.

Postoji veći problem, a to je da se često opcije same mijenjaju pa tako korisnici misle da su se dobro zaštitili. Stoga, najbolje je često posjećivati Facebook privatnost stranicu kako bi provjerili je li su se opcije promijenjivale.

Dakle, imamo preko 170 opcija koje možemo promijeniti, koje biste vi izabrali? Možemo se fokusirati na one najvažnije. Mi smo odabrali 10 opcija koje mislimo da su najvažnije kako biste se dobro osigurali. Pogledajmo:

1. Dijeljenje s drugima

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Moj sadržaj

Opcija izgleda vrlo složeno pa vas sigurno zbunjuje na prvi pogled, ali nije ništa strašno. Kao što vidite, imamo dvije bitne opcije "Preporučeno" i "Prilagođeno".

Opcija "Preporučeno" jest ta da vam Facebook zadaje sam svoje prilagođene postavke koji ima svaki korisnik koji se tek registrirao.
Opcija "Prilagođeno" jest ta koju ćete vi odabrati ako neku opciju sami promijenite.

Važna stavka koja je "Prikaži moj profil". Kada ste spremili opcije koje ste odabrali dobro je kliknuti na tipku i pogledati kako izgleda kada biste s nepoznatog profila gledali svoj profil i htjeli sebe sami dodati za prijatelja. Da budem jasniji, uzmimo primjer: Vaš prijatelj vas želi dodati za prijatelja i on upravo gleda na vašem profilu što ste omogućili da vidi ili točnije što niste dozvolili da se prikaže.

2. Postojeće fotografije

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Prilagodba postavki > Uredi privatnost albuma za postojeće fotografije

Postavke za dijeljenje svojih fotografija mogu biti opasne, s ovom postavkom možete proći kroz svaku fotografiju i svaki album, uključujući i Zidne fotografije te promijeniti postavke i poboljšati sustav sigurnosti. Svaki korisnik s kojim niste prijatelj neće moći vidjeti na vašem zidu vaše fotografije što je prilično prihvatljivo za maloljetnike.

3. Prijatelji me mogu prijaviti na mjesta

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Prilagodba postavki > Prijatelji me mogu prijaviti na mjesta > Uredi postavke

Druga postavka o dijeljenju prolazi nezapaženo, a postavka može biti vrlo važna jer prijatelji vas mogu provjeriti gdje se nalazite ili još gore, neprijatelji mogu saznati vašu lokaciju. Stoga, ako želite izbjeći neugodne situacije, onemogućite ovu postavku.

4. Povezivanje na Facebooku

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Povezivanje na Facebooku (odmah na početku) > Pogledajte postavke

Postavke privatnosti dijeljenja sadržaja i povezivanje na Facebooku su odvojene opcije. Povezivanje na Facebooku su postavke koje se odnose za prikaz pojedinih elemenata i osnovnih informacija.

Naime, ove postavke određuju kako vas korisnici mogu pronaći na Facebooku, hoćete li dopustiti da vas nađu preko tražilice, dodati za prijatelja ili vam poslati poruku.

Ove postavke se odnose na prijatelje, prijatelje prijatelja, sve ili u nekim slučajevima prilagođeno. Ukoliko dobivate dosadne poruke od nekih koji vam nisu prijatelji najbolje je onemogućiti postavku "Poslati ti poruku". Imajte na umu, ako odaberete za sve postavke "Onemogućeno" da će vas prijatelji teže naći ili vas neće naći nikako.

5. Aplikacije, igre i web stranice

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Aplikacije, Igre i Web stranice (nalazi se ispod) > Uredi svoje postavke

Često se susrećemo s aplikacijama i s igrama koje su sve više dosadnije, ovom postavkom možemo urediti ili blokirati aplikacije, igre ili čak web stranice.

Predlažemo da uklonite sve aplikacije koje su na listi i pažljivo pregledate dozvole svake aplikacije. Na primjer: Objave statusa, povezica na vašem zidu bez vašeg odobrenja.

6. Brza personalizacija

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Aplikacije, Igre i Web stranice > Uredi svoje postavke > Brza personalizacija

Odabrane partnerske stranice mogu pristupiti vašim podacima kako bi upotpunile vaše iskustvo čim im pristupite, no samo podacima koji su vidljivi svima. Ova postavka nije preporučena upravo tome što morate dozvoliti pristup vašim informacijama, a ne znate točno kako se to upotrebljava ili da bi bilo gore zloupotrebljava.

7. Informacije dostupne putem vaših prijatelja

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Aplikacije, Igre i Web stranice > Uredi svoje postavke > Podaci dostupni putem vaših prijatelja > Uredi postavke

Ovo je zgodna i lukava postavka. Da objasnim primjerom, recimo: Objavili ste povezicu prijatelju na zid i dođe treća osoba koju nemate na listi prijatelja i vidi tu povezicu. U nekim slučajevima to je dobro izbjeći. Zato je osmišljena ova postavka kako biste znali tko što vidi što ste objavili na zid prijatelja.

S ovom postavkom možete odrediti točno koje informacije mogu biti dostupne ostalim korisnicima.

8. Javna pretraga

Korisnički račun > Postavke privatnosti > Aplikacije, Igre i Web stranice > Uredi svoje postavke > Javna pretraga > Uredi postavke

Kada vas netko traži putem tražilice, ponekad vaši podaci mogu biti vidljivi, da bi to izbjegli, ovdje možete isključiti tu postavku.

9. Lista prijatelja

Prijatelji > Uredi listu prijatelja > + Sastavi novu

Ako ste tipičan Facebook korisnik, imate oko 130 prijatelja, a to je moguće da ne želite s njima dijeliti svaki detalj svog života.

Za takve, Lista prijatelja je odličan izbor. Sastavljanjem nove liste, određujete koje informacije može vidjeti taj korisnik u toj listi. Svaku listu možete nazvati po želji.

10.Sigurnost korisničkog računa (HTTPS)

Korisnički račun > Postavke korisničkog računa > Sigurnost korisničkog računa > Secure Browsing (https)

Zadnja postavka je ta ako želimo istaknuti više sigurnosti nego privatnosti. Ako vam često ljudi "hackiraju" profil i njuškaju vam po podacima, ova sigurnost je odlična da vam smanji rizik. Naravno, nije 100% sigurna, uvijek postoje načini kako bi vam netko "probio" u profil. Facebook je nedavno počeo s podrškom (HTTPS).

Ukoliko vam još nije dostupna ova opcija, ne morate se brinuti, Facebook je obećao da će uskoro postati dostupna svima.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za sigurnost na Facebooku, slobodno nas pitajte putem komentara.

Autor: Ivan Marinković IZVOR: facebook-hrvatska.com