Facebook: Jesu li Hrvati skloni otkriti svoju lokaciju?

Dunja je jedna od 1.200.000 korisnika Facebooka u Hrvatskoj, javlja Nova TV. Na računalu ili mobitelu, svaki dan pogleda svoj profil. - Pogledam sve novosti, vidim gdje je tko bio, što se događa, slikice i tak - rekla je Dunja Sever Vitez. A korisnici u SAD-u od danas mogu provjeriti i gdje se njihovi prijatelji u svakom trenutku nalaze. Nova aplikacija Facebook Places omogućuje im da uz druge informacije sa svima podijele i lokaciju. - A ono, kome je OK, je OK. Ja ju recimo neću instalirati ako bude dostupna za hrvatsko tržište - rekla je Dunja.

Njezino mišljenje dijele i drugi. Kažu, zašto davati informacije o svojoj lokaciji. Smanjena privatnost očito brine mnoge. Osnovni razlog zabrinutosti profesor Bebić vidi u neinformiranosti. Skloni smo prihvatiti sve ponuđene novosti, a da ne razmišljamo o mogućim negativnim posljedicama.

Pitanje izbora


- Ljudi to prihvaćaju i tako u principu ispada da se vi sami, svojevoljno odričete svoje privatnosti jer ste tu aplikaciju instalirali na kraju krajeva mada to u principu niti ste znali niti gdje vas to konkretno može dovesti,' rekao je dr.sc. Domagoj Bebić s Fakulteta političkih znanosti.

Dok ova aplikacija ne bude dostupna i u Hrvatskoj, imate dovoljno vremena da se informirate o postavkama koje vas mogu zaštititi. - Tvoj je osobni odabir hoćeš ti to instalirati, hoćeš se ulogirati, hoćeš svima reći gdje si - rekla je Dunja za Novu TV. I zaista, uvijek imate izbora. U krajnjem slučaju uvijek se možete odlogirati.

D.N.