Facebook je postao dosadan?

U posljednjih nekoliko mjeseci Facebook je izgubio milijune korisnika, pokazuju neka neovisna istraživanja.

Prema podacima analitičke tvrtke SocialBakers, koje prenosi Guardian, u posljednjih mjesec dana Facebook je izgubio oko 6 milijuna korisnika u SAD-u, a pad je zbiljižen i na ostalim velikim svjetskim tržištima.

Dio korisnika jednostavno je odlučilo napraviti distancu od 'virtualnog svijeta' i smanjiti korištenje društvenih mreža na minimum ili se u potpunosti maknuti s njih.

Drugi se korisnici okreću novim, zanimljivijim i inovativnijim društvenim mrežama poput Instagrama ili Patha.

'Problem je u činjenici da se većina ljudi koja se željela priključiti, već priključila. Također, tu je i onaj faktor dosade', istaknuo je za Guardian Ian Maude iz Enders Analysisa.

Alternativne mreže poput Patha, društvene mreže temeljene na povezivanju putem mobilnih telefona, bilježe rast i po milijun korisnika tjedno.

Osim toga, bilježi se i pad broja minuta koje korisnici provode na Facebooku.

Prosječni Amerikanac prije je provodio 121 minutu na Facebooku. Sada je ta brojka pala na 115 minuta.

Pad se ne čini pretjerano velikim, no svjesni su ga i u Facebooku. Već su ranije upozorili svoje dioničare kako bi moglo doći do smanjenja broja korisnika zbog pojave alternativnih društvenih mreža.

No, to ne znači da je Facebook u potpunosti otpisan.

Zuckerbergova mreža bilježi rast u Južnoj Americi i Indiji, gdje se do sad Facebooku pridružio samo mali broj korisnika.

Na tim tržištima još postoji prostor za rast i pridobivanje novih korisnika.

S druge strane, uvođenjem novih usluga poput glasovnih poruka, glasovnih poziva pa i Facebook Homea, Facebook pokušava zadržati pozornost svojih korisnika i tako ostati na vrhu među društvenim mrežama.

Koliko je točno korisnika Facebook izgubio i na kojim tržištima znati će se nakon što tvrtka objavi službene poslovne rezultate na Wall Streetu.