Facebook eksperimentira s porukama upozorenja za nasilan, osjetljiv i seksualan sadržaj

Facebook, ograničenje
Također, prema The Guardianu, raspravlja se o uvođenju ograničenja sadržaja za određene dobne skupine, ali za sada ne postoje alati koji bi u potpunosti riješili taj problem. Facebook će pristupiti svemu na edukacijski način i prikazivati personalizirane poruke korisnicima koji pokušaju postati neprikladan sadržaj, a ponekad će ih u tome i spriječiti.

Što se tiče spornoga sadržaja koji je potaknuo ove promjene, Facebook je omogućio meksičkoj protestnoj skupini da postavi video zapis maskiranih članova kartela koji ubijaju žensku osobu. Taj je video korišten za poziv fanovima Facebook stranice da se pridruže borbi protiv kartela u Meksiku. No, to je izazvalo bijes dobrotvornih organizacija, koje podupiru obitelji taoca i ubijenih, a koje su ocijenile kako takav video donosi nezamislivu patnju obiteljima žrtava.

Facebook je rekao da promijenjena pravila vezana uz postavljanje takvog sadržaja omogućuju procjenjivanje od slučaja do slučaja. Post koji bi trebao pokrenuti raspravu u sklopu kakve kampanje bio bi dopušten, ali ukoliko se takav sadržaj bude dijelio kako bi se "šalilo" s njime, bit će uklonjen.

Tražimo da osobe koje dijele grafički sadržaj kako bi osudili neki čin to rade s poštivanjem, pomno birajući publiku kome će biti prikazan te upozoravajući ih na prirodu sadržaja.

No, čak i ako osoba ili organizacija koja prvotno postavlja sadržaj može kontrolirati tko će ga vidjeti, tko može spriječiti svakog fana, pratitelja, prijatelja da taj sadržaj podijeli dalje? Cijeli je Facebook zasnovan na principu dijeljenja! No, ako se već ne može zaustaviti, upozorenje da je sadržaj osjetljiv barem je neki pomak u odnosu na trenutno stanje. Iako takva upozorenja često imaju upravo suprotan efekt.