Evo gdje se na moru možete džabe spojiti na internet

Štoviše, bežični internet očekuje se kao norma u centrima svjetskih gradova, na tranzitnim točkama, turističkim odredištima i u omiljenim kafićima.

Zato postoji i sve više mjesta na Jadranu koja, uz kavu i dobar pogled, nude besplatno spajanje na internet. Lider press je pobrojao najbolje 'premrežene' gradove i mjesta na obali koja omogućavaju ovu uslugu.

Grad Rijeka jedan je od predvodnika trenda uvođenja besplatnog bežičnog pristupa internetu. Iz riječke Turističke zajednice hvale se pokrivenošću cijelog središta grada, Trsata i objekata kao što su sportski kompleks na Kantridi.

Splićani i njihovi gosti mogu uživati u besplatnom internetu na ključnim turističkim točkama u središtu grada: na Rivi, Voćnom trgu, Pjaci, Prokurativama i u kući Dešković. Kako kažu u B-netu, od početka do kraja turističke sezone (od 1. svibnja do 1. studenoga) brzina bežičnog pristupa na Rivi iznosi 10 Mbps, a na ostalim pristupnim točkama od 4 do 5 Mbps. Korisnicima čije potrebe nadilaze postojeća ograničenja, zahvaljujući posebnim pinovima, omogućuje se spajanje većim brzinama.

Bežični internet omogućuje i više od 20 ugostitelja u ostalim dijelovima grada. Također, turisti korištenjem bežičnog interneta mogu radikalno srezati troškove upućivanjem poziva putem VoIP (Voice over Internet Protocol) operatera te uspostavom sustava interne telefonije na globalnoj razini.

I Zadar je iznimno dobro pokriven besplatnim bežičnim internetom: uslugu nudi više kafića i hotela, kao i Multikulturalni centar na Trgu tri bunara. Džabe internet osigurava i Zračna luka Zadar.

Što se pak tiče manjih mjesta i otoka, spajanje na bežični internet ostvarit ćete u gotovo svim ACI marinama. Na Braču su to marine u Bolu i Milni, na Hvaru marine u Palmižani i Vrboskoj, zatim marina u Trogiru, Pagu, Cresu, Puli, Korčuli, Opatiji itd...