Dvije trećine žena špijunira partnera preko Facebooka

A najčešći uzrok prodiranja virtualnog u stvarni jesu ljubavne veze. I kad na svom profilu na Faceu stavite status da ste u vezi, to vas neće cijepiti od ljubomore, od potrebe da pogledate s kim se i koliko vaš partner druži, s kime se dopisuje, tko mu “lajka” postove. Istraživanje koje je u svojoj knjizi The Breakup 2.0 Disconnecting Over New Media objavila Belisa Vranich pokazuje da čak 75 posto žena špijunira svog partnera na Facebooku, a ako vidi nešto što joj se ne sviđa, svađa je neizbježna, a nepovjerenje i ljubomora često dovode i do prekida.

– Inače nisam ljubomorna i vjerujem partneru, ali kada sam primijetila da jedna od njegovih frendica na Faceu komentira svaki njegov post, lajka njegove statuse, šalje mu fotke, a nerijetko i četa s njim, crv sumnje je proradio – dva smo dana raspravljali o porukama koje mu je ostavljala, a koje su po meni bile preintimne – kaže 30-godišnja Zagrepčanka Ivona. S pričom bliskom Ivoninoj suočila se i Irena koja je preko Facea našla davno izgubljenog prijatelja, no kad mu se javila, nije znala da će je umjesto njega dočekati Ona – njegova djevojka.

– Poslala sam frendu sentimentalnu poruku koja se referira na događaje otprije desetak godina, no umjesto njegova duhovitog odgovora, dočekao me hladan tuš. Prijeteća poruka njegove djevojke koja me upozorava da se maknem od njega. Tada mi je zazvonilo u glavi i shvatila sam da su ljudi sposobni svašta iskonstruirati – kaže Irena koja se nakon te epizode odlogirala s Facebooka. No, danas ne biti na mreži svih mreža uspijeva samo rijetkima. A velika dostupnost samo je pojačala želju za špijuniranjem partnera.

– Najveća je zabluda da je Facebook bezazlen, jer on to nije, a ljudima koji su nesigurni, sumnjaju u sebe ili partnera ovo je nova ključanica kroz koju vire – ističe psihologinja Ljubica Uvodić Vranić te dodaje:
– Najgore je kada partnerica naleti na neku poruku, namijenjenu nekoj drugoj ženi, a koja uključuje interne štosove koje žena može protumačiti na različite načine, često izvan konteksta.

Razlozi špijuniranja različiti su, međutim ljubomora i znatiželja vodeći su na podužoj listi, a dobro kotiraju i dosada te nesigurnost.

Činjenica je da se preko društvenih mreža družimo s ljudima s kojima se nikad ne bismo družili u stvarnom životu. Lako je zanijeti se u dopisivanju, ali važno je ostati realan. No vidite li da netko ima nečiste namjere, najbolje je prekinuti sve odnose, pa i one internetske.

Špijuniranje možete izbjeći iskrenošću, tako da vi i partner razmijenite šifre i gledate profil jedan drugome, međutim nikada ne znate kad će pojaviti netko tko bi mogao unijeti sjeme razdora. Upravo taj model pokazao se kobnim za forumašicu Suzanu koja je na dečkovu profilu našla intimne poruke njoj nepoznate žene. Primijetila je da se to dopisivanje nastavlja pa se u jednom trenutku lažno predstavila kao njezin dragi. Ubrzo je shvatila da se tu zbiva nešto više od prijateljstva, a veza, načeta tim sumnjama, ubrzo je puknula.
– Svako špijuniranje i nepovjerenje nezdravo je za vezu, a obično istražuje onaj tko manje voli – zaključuje psihologinja Uvodić Vranić.

izvor: večernji list