Društvene mreže mogu vas skupo stajati

Pokazalo je to istraživanje koje je nedavno provela tvrtka B2B International, a najčešće žrtve u cijeloj priči su djeca.

Istraživanje je pokazalo da djeca u Hrvatskoj najviše posjećuju društvene mreže, na drugom mjestu su, vjerovali ili ne, pornografske web stranice. Slijede stranice na kojima možete obaviti online trgovinu te razni forumi. A to su područja na kojima najčešće vrebaju cyber kriminalci, upozorava direktor tvrtke koja proizvodi programe zaštite Dragan Martinović.

"Glavno pitanje ovdje je jesu li njihovi roditelji upoznati s tim ili ne", ističe Martinović.

Gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj posjeduje barem jedno računalo, pametni telefon ili tablet. Kontrola onoga što djeca čine na mreži svih mreža tim je teža. Tu donekle može pomoći tzv. Parental control program, na temelju kojeg roditelji mogu ograničiti pristup određenim web stranicama ili slanje određenih podataka.

Pametno s osobnim podacima

Pomoću tog programa, primjerice, može se ograničiti primjerice slanje broja računa kartice, ili podatka poput onog u koju školu djeca idu, kada se vraćaju kući...

"Te informacije koje se mogu zloupotrijebiti zaustavljaju se već na prvom koraku kako se ne bi producirale na internetu", pojašnjava Martinović.

No lukavost cyber kriminalaca teško je pratiti, pa čak i bezazlena poruka na društvenoj mreži može vas skupo stajati.

Nikada niste sigurni

"Može jednostavno poslati zahtjev poput pitanja - Oprosti, dva dana unatrag bio sam s tvojim ocem koji mi je posudio novac. Daj mi samo broj njegovog računa da mu uplatim preko banke", kaže Martinović.

Iako su programi zaštite svakim danom sve pouzdaniji, na internetu nažalost nikad niste sigurni. Stoga, pripazite koje podatke razmjenjujete na društvenim mrežama.

tehnoklik.net.hr