Da li znate što vaše dijete radi na Internetu??

Istraživanje, koje je obuhvatilo tisuće dece širom Evuope, od Irske do Turske, pokazalo je da je 12 % ispitanika imalo susret sa pornografijom, seksualnim porukama, ili ostavljanjem osobnih podatke na rizičnim stranicama, piše Mondo.

Od anketiranih 39 % se "rizično" ponašalo prilikom korišćenja Interneta, najčešće pri komunikaciji sa "nepoznatim" ljudima, iako nije dolazilo do upoznavanja "uživo".

Među njima su i oni koji su naveli da su na Internetu naišli na govor mržnje ili promociju konzumiranja narkotika, ali samo mali broj ispitanika tvrdi da je zbog toga bio uznemiren.

Drugi veliki problem djece i Interneta je to što sve mlađa djeca počinju da koriste taj globalni sustav komunikacije. Upravo kod te djece je i najveći procenat neprijatnih iskustava.

Zato stručnjaci predlažu da edukacija djece o dobrim i lošim stranama Interneta počne u što ranijem dobu. Takođe je od velike važnosti da roditelji budu upućeni u ono što im djeca rade na Internetu.

Istraživanje je pokazalo da 41 % roditelja, uopšte nije znalo za to da su im djeca imala neprijatna iskustva na Internetu i da većina dece koriste Internet bez nadzora roditelja.

Možda to i nije čudno pošto 48 % anketirane djece ima Internet u spavaćoj sobi, a 31 % koristi Internet i na mobilnom telefonu ili nekom drugom mobilnom uređaju.