Crv Ramnit hara Facebookom: Dosad je ukradeno 45.000 lozinki, najviše u Francuskoj i Britaniji

Krivac je dobro poznati crv zvan Ramnit, koji je u optjecaj prvi put pušten u travnju 2010. godine, a specijaliziran je za krađu bankovnih podataka, piše index.hr.

"Vjerujemo da hakeri koji stoje iza Ramnita koriste ukradene lozinke kako bi se ulogirali na Facebook račune žrtava i onda dalje slali opasni virus njihovim prijateljima. Osim toga, napadači iskorištavaju činjenicu da velik broj ljudi koristi istu lozinku za Facebook i ostale korisničke račune, pa postoji opasnost da se crv proširi i korporativnim mrežama", priopćeno je iz Seculerta.

"Čini se kako hakeri danas sve više eksperimentiraju s mogućnošću da stare e-mail crve mijenjaju modernim virusima dizajniranim za stvaranje kaosa na društvenim mrežama. S obzirom na golemu kolčinu osobnih podataka koja je prisutna na Facebooku i ostalim mrežama, opasnost od štete postaje golema ako se ovakva cyber oružja nađu u pogrešnim rukama", dodaju iz Seculerta za BBC.

Facebook korisnicima sugeriraju da pokrenu antivirusne programe, iako to možda neće biti dovoljno. "Nije realno očekivati da ćete lako otkriti da ste napadnuti. Ovaj crv samo krade lozinke, te se neće najaviti i dati vam do znanja da ste postali žrtva hakera", tvrdi Graham Cluley.