Čemu uopće služe ljubavni statusi na Facebooku?

Jer Facebook želi znati, a s njime i cijela mreža vaših prijatelja/poznanika/stranaca.

Jedna od mnogobrojnih „temeljnih" informacija koje dijelite na ovoj popularnoj društvenoj mreži je i vaš ljubavni status. Dok se nekoć znalo je li tko zauzet samo putem pogleda na vjenčani prsten, danas čak možemo doznati je li u kompliciranoj vezi. Svakako važna informacija ako vam se netko sviđa. Zašto gubiti vrijeme na nekoga tko je u vezi? No, dogodi se da se ipak toliko zagrijemo da svaki dan opsesivno provjeravamo njegov status u nadi da napokon piše „single". Ili barem „in an open relationship" jer i tad valjda postoji malo nade. Odnedavno ni to više ne morate raditi.


Uz novu aplikaciju „Breakup notifer" na e-mail stiže obavijest kad vaša Facebook simpatija napokon prekine s onom ružnom kokoši. Oh, koja divna vijest! Obožavamo modernu tehnologiju koja je tužnu stvar poput prekida svela tek na obavijest u nečijem inboxu. No, poznavajući našu potrebu za guranjem nosa tamo gdje ne pripada, ova aplikacija će biti vjerojatno popularna. Dio tuđeg privatnog života postao je još "intimniji". Ali uvijek postoji i ona druga strana. Kad vi morate status „in a relationship" pretvoriti u „single". A možda netko baš u tom trenutku dobije obavijest o vašem najnovijem ljubavnom brodolomu. Zapitate se, je li mi to uistinu trebalo?

Prekid, pod kojim god okolnostima se dogodio, nije lijepa i ugodna stvar. A svaki podsjetnik boli. Nakon što prođe ona faza oplakivanja samog sebe, ludih izlazaka, hrpe čokolade i minusa na računu, slijedi trenutak suočavanja s istinom. Trebamo skloniti zajedničke fotografije s vidljivih mjesta i pohraniti sve drage poklone i uspomene. Barem dok ne stanemo na noge. I taman kad pomislimo da smo se dovoljno suočavali sa surovom istinom, tu je Facebook - hrpetina zajedničkih albuma i taj status koji se podrugljivo smije u facu. A znate da ga vidi cijeli niz zajedničkih prijatelja. Da, potrebno je „javno" i pred ekranima cijelog Facea obznaniti da je vaša veza neslavno završila.

Slika Moja zadnja ozbiljna veza započeta je prije Facebookmanije. Kad smo nakon dugog nagovaranja (mislim, što je to Facebook?) ipak otvorili profile, podrazumijevalo se da ćemo staviti ljubavni status i međusobno se vezati i na ovoj društvenoj mreži. Kao da je itko prije par godina razmišljao na koji način funkcionira Face niti kolike razmjere će imati. Pogotovo one koji se tiču vaše intime.
Kako je vrijeme prolazilo nizali su se zajednički prijatelji, albumi, fotografije gdje se zaljubljeno gledamo, ljubimo, grlimo i sve tako tipične parovske fotke. Nakon četiri godine veza je pukla, uklonjene su zajedničke uspomene, a onda je na red stigao Facebook. I čini se kako on daje onaj završni udarac koji govori „Da, gotovo je". Brisanje albuma je poput brisanja lijepih sjećanja. Dovoljno je tek kliknuti „delete" i on polagano nestaje iz vašeg života. Ipak ne tako lako, odaju vas suze i prsti koji se tresu. I onda na red stiže taj prokleti ljubavni status.

Godine su učinile svoje - 52 zajednička prijatelja krajnji je rezime. I sad bi svi oni trebali znati što se među nama dogodilo. Uz malo čačkanja, status je jednostavno izbrisan, no oni najuporniji lešinari (za koje se i pitam zašto ih imam uopće na listi prijatelja) su nekako iskopali tu informaciju i javljaju se na zid s nekim tugaljivim porukama, smajlićima koji rone suze i pitanjima „Jesi li dobro?", „Što se dogodilo?... Ne da se zapravo brinu o meni, nego žele zadovoljiti svoju znatiželju. Da, sad bih trebala svima u detalje napisati razloge prekida četverogodišnje veze. On, nažalost, nije pretjerano razmišljao te je nakon par dana jednostavno stavio da je "single". Prijatelji, kolege s fakulteta, usputni zajednički poznanici počeli su ubrzo pisati komentare, tješiti, propitkivati što se to iznenadno dogodilo. Famozni Face! Uistinu zadnji udarac!

Razumljivo je da zaneseni ljubavnim osjećajima ne razmišljamo da bi jednom ta veza mogla puknuti. Ne razmišljamo kad se vežemo, stavljamo zajedničke albume, komentare i linkove. Ne razmišljamo jer dijelimo nešto na što smo ponosni i zbog čega smo sretni. No, nekad dođe i trenutak kad smo sve samo ne sretni, ponosni i voljni da svi znaju što se događa u našem ljubavnom životu. Ali Face je takav - ako dijeliš ono dobro, morat ćeš podijeliti i ono loše. Da svi vide. Naučila sam na svojoj pogrešci. Za Facebook nisam „single". Za Facebook nisam „in a relationship". Za Facebook moj intimni ljubavni život više ne postoji.

Mija Dropuljić

izvor: budi.in