Bivši zaposlenik Facebooka iznio nevjerovatnu teoriju zavjere

facebook

Rekao je da je stanje u kojem osnivač 'vlada', kontrolira zaposlenike, njihovu privatnost i korisnike, sasvim dobar prikaz onog što se stvarno događa u današnjem svijetu.

Film 'The Circle' snimljen je prema noveli Davea Eggersa iz 2013. godine. Radi se o firmi koja nalikuje Facebooku, a čiji vlasnik s vremenom počinje zloupotrebavljati informacije o zaposlenicima i korisnicima, te im ograničavati slobodu. Isti slučaj imamo s Facebookom koji oglašivačima prodaje informacije o nama.

Druga paralela je povučena između osnivača TruYoua Mae Hollanda i osnivača Facebooka, jer su se obojica nakon stvaranja tehnološkog carstva počela zanimati za proces demokracije.

Mae Holland tako želi da svaki novi korisnik automatski bude registriran za glasovanje i onda glasuje putem te društvene mreže. Zuckerberg je, podsjetimo, ove godine na turneji širom SAD, što je potaklo šuškanja o njegovim budućim političkim angažmanima.

Iako nije najavio da će se, zaista, kandididirati za nešto, počeo je promovirati stav da bi Facebook trebao činiti više u tome da korisnici budu aktivni u politici i da izlaze na izbore.

Facebook je uveo prijenos uživo, uskoro su ljudi počeli prenositi ubojstva, samoubojstva i silovanja.

Treća bitna poveznica je prijenos uživo. Dok je Facebook uveo Facebook Live, TruYou je uveo SeeChange. Obje opcije su jednako na početku služile za događaje i posebne prilike, da bi ih se počelo koristiti za prijenos kriminalnih djela i samoubojstva. Facebook danas ima velike "izazove" sa sadržajem korisnika koji prenose ubojstva, samoubojstva i silovanja.

U filmu se, kaže anonimac iz Facebooka, dobro prikazuje upravo to što se danas događa na internetu.

"The Circle nudi pogled na zlu stranu društvenih medija dok nam se Mark Zuckerberg istovremeno predstavlja kao simpatični prijatelj. Za to vrijeme prikuplja podatke o nama da bi na njima zaradio", piše The Guardian.

Društvena mreža u Circleu se zove "TruYou", a život u njoj nalikuje životu zaposlenika Facebooka. I ovdje imaju ogroman kampus koji je luksuzan i dopušta im da u njemu praktički žive - hrane se, vježbaju, odmaraju, igraju igrice, druže... Sve to da bi bili što produktivniji u radno vrijeme i da bi što više doprinosili zaradi firme, zaboravljajući da privatni život i potrebe.

"I u Facebooku su svi euforični i sretni što su dio firme, to je ludost", opisao je zaposlenik koji kaže da su to metode kojima se ljude uvjerava da su sretni jer "imaju sve što im treba" dok su cijele dane na poslu.

"Što se tiče prikupljanja podataka o svima i svemu, to se već događa. To nije nekakav zamišljeni scenarij iz filma, to je realnost", rekao je anonimac za Guardian.

"Ako kontroliraš informacije, možeš kontrolirati ljudske misli i ponašanje. Facebook to upravo radi nama. Zuckerberg vodi Facebook. Zašto bi htio ući u, naprimjer, utrku za predsjednika? On već jest predsjednik svijeta."