FOTO  Balkanska YouTube mreža treća po veličini u svijetu

youtube panel diskusija
... Velika Britanija, a nju čini veliki broj youtuber-a - osoba koje različite sadržaje postavljaju na YouTube kanal i najčešće ih prate mladi.

Na to, kao i na činjenicu da ih je sve više te da neki od njih za postavljene sadržaje imaju i više od 300.000 pregleda, zbog čega postaju i takozvani influenceri, posebno na mlade, ukazano je na današnjoj panel-diskusiji upriličenoj u Sarajevu o svojevrsnom utjecaju YouTube kulture.

Panel-diskusija, namijenjena djeci i mladima, dio je podrške koju Europska unija pruža Balkan Tube Festu, najvećem regionalnom festivalu koji će, pod sloganom "Reci ne mržnji", biti upriličen u Banjoj Luci 28. i 29. travnja.

Domaćin ove panel-diskusije bio je šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, koji je napomenuo da je YouTube postao dio kulture jer se u današnje vrijeme i kultura mijenja, to više nisu samo predstave, filmovi, glazba ili arhitektura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je Europska unija odlučila podržati ovakav događaj, Wigemark je sinoć okupljenima kazao da je ovo prilika da se čuje šta je to potrebno mladima jer se do sada uvijek samo pretpostavljalo šta oni žele.

Podsjetio je da EU zagovara toleranciju među ljudima, tako da su svi drugačiji, ali da svima moraju biti osigurana jednaka prava i ovo je jedan od načina gdje se nastoji pokazati da se i glas mladih mora čuti.

Dodao je da će za 10 ili 15 godina BiH, ali cijela Europa, izgledati drugačije, ali svi su oni dio globalnog sela, s obzirom na to da se znatno promijenio način komuniciranja te postaje sve više fascinantno vidjeti kako će to u budućnosti izgledati.

Direktorica Balkan YouTube Festa Mirjana Vladisavljević kazala je da je ova specifična manifestacija okupila youtubere i njihove fanove budući da živimo u vremenu kada nova, takozvana Z generacija ne prati tradicionalne medije, nego da sa svojim uzorima komuniciraju putem YouTubea.

Za festival u Banjoj Luci prijavljeno je već mnogo sudionika, a u dvorani u Boriku bit će, najavila je Vladisavljević, zabave i različitih sadržaja youtubera zbog kojih ih mladi i prate, ali bit će i govora o korištenju droga i sigurnosti na internetu.

Jedan od youtubera Emerald Podbičanin kazao je da Balkan YouTube Fest za njega znači zbližavanje s ostalim youtuberima te smatra da oni na neki način predstavljaju primjer djeci i mladima koji ih prate, ocjenjujući da oni mogu pomoći u pobjedi protiv podjela u društvenoj zajednici.

Youtuberica Milica Perić, poznatija kao Kovalska, iz Srbije napomenula je da na YouTubeu ne postoje nikakve nacionalne ili vjerske razlike, zbog čega je i pokrenula kanal, a napomenula je i da je razgovor s roditeljima vrlo važan ako se neko susretne s različitim prijetnjama na internetu.

Razgovarano je danas o utjecaju koji zvijezde YouTubea imaju na svoje pratitelje, ulozi novih tehnologija u komunikaciji među omladinom, kao i prednostima i opasnostima koje se kriju u korištenju novih tehnologija.