Ako imate ove lozinke na društvenim mrežama, odmah ih promijenite

lozinka
lozinka

Čak i kada se radi o nalogu elektronske pošte koji se ne koristi ili nije važan, napadaču može biti zlata vrijedan. Zahvaljujući informacijama s tog naloga, hakeri mogu otkriti lozinka ostalih naloga i mogu ih zlouporabiti

Cilj studije koju je preduzeo britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost upravo je bio podizanje svijesti i edukacija korisnika kako da što bolje zaštite svoje osobne podatke.

Istraživači su analizirali sve kompromitovane naloge kako bi utvrdili koje se to riječi, fraze i nizovi najčešće pojavljuju u lozinkama.

Na vrhu liste našao se niz 123456 koji pronađen u 23 milijuna lozinka. Na drugom mjestu bio je niz 123456789, koji nije ništa teže dešifrovati. U prvih pet na listi našli su se i "qwerty" (prvih šest tipki na tastaturi), "password" i 1111111.

Britanci često koriste i imena svojih omiljenih nogometnih klubova, tako da su se na prva dva mjesta našli Liverpool i Chelsea. Od glazbenika na prvom mjestu liste se našao pop-rok bend "Blink-182".

Direktor Nacionalnog centra, dr Ian Levy naglašava da osobe koji koriste uobičajene fraze i poznate riječi i imena kao lozinke dovode sebe u opasnost da im one budu hakovane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Niko ne bi trebao da svoje važne i osjetljive podatke štiti lozinkama koje svako može da pogodi, kao što je vlastito ime, lokalni nogometni klub ili omiljeni bend - kaže Levy.

Stručnjak za sigurnost, Troy Hunt, koji održava bazu kompromitovanih naloga, napominje da je odabir dobre šifre najveća zaštita koju sebi možemo osigurati na internetu.

Istraživači se nadaju da će objavljivanjem najčešćih lozinki natjerati korisnike da se malo zamisle i potrude u sastavljanju svojih fraza za zaštitu podataka na internetu.

Preporučuju da je najbolje odabrati tri nasumične, ali lako pamtljive riječi i iskombinirati ih kako bismo napravili što jaču lozinku.

Istraživači su uradili i anketu o tome kakve su sigurnosne navike i strahovi korisnika interneta. Utvrđeno je da 42 posto osoba strahuje da će ostati bez novca zbog neke online prevare i samo 15 posto misli da dovoljno zna kako da se zaštiti na mreži.

Pored toga, ispostavilo se da manje od polovine ispitanih na svom nalogu elektronske pošte koristi posebne lozinke koje se teško dešifriraju.