1,5 milijardi dolara poreza za Facebook

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg mogao bi uskoro dobiti dosad najveći obračun poreza od čak 1,5 milijardu dolara za 2011. godinu. Taj astronomski račun koji će mu podastrijeti država mogao bi biti i veći ako dionice njegove tvrtke postignu velik uspjeh, veći i od onoga koji se očekuje, najavljuju analitičari Financial Timesa.

Direktor Facebooka, kojeg zovu i Lucky Zucky ili Sretni Cuki, kako bi to moglo biti na hrvatskom, prema prodaji dionica u ovom trenutku može očekivati 4,8 milijardi dolara od toga.

Dionice u ovom IPO-u, javnoj ponudi kakva je u nas bila ona dionica telekoma, zasad se prodaju po cijeni od oko 40 dolara za dionicu na privatnim sekundarnim tržištima.

Ako cijene do izlaska na burzu sredinom godine narastu, što nije isključeno ako tržišta počnu ludovati za Facebookom, 27-godišnji Zuckerberg mogao bi zaraditi šest milijardi dolara i uvrstiti se među šest najbogatijih bogatuna na svijetu. Facebook u ovom trenutku ima 845 milijuna korisnika, la ni je imao prihod od 3,71 milijardu dolara i milijardu dolara dobiti, koja je narasla 65 posto, piše Financial Times.

Neki analitičari procje-njuju ipak da je tvrtka dosegla vrhunac. Kad više mjesečni postupak javne ponude završi, vjerojatno u svibnju, bit će to najveća novčana transakcija u Silicijskoj dolini. Zuckerberg ima 1,11 milijardi dionica Facebooka koje su prije izlaska na burzu vrijedile 33 milijarde dolara, a do sada ih nije prodavao.

Porez će biti obračunat kao na dohodak, po stopi od 35 posto, a ne samo 15 posto kao na kapitalnu dobit, najavljuju analitičari Financial Timesa.

DL