Pseći bonton: Četiri pravila sigurne i ugodne šetnje

šetnja sa psom
Na početku podsjećamo da UVIJEK skupljate za svojim psima te da NIKADA ne krećete u šetnju bez vrećice kojom ćete skupiti njegov izmet. Međutim, ima još korisnih pravila koja, kada ih se pridržavate, eliminiraju niz mogućih problema s ponašanjem vašeg psa prema ljudima ili drugim psima, piše Index.hr.

1. Upoznajte svoga psa

Svaki vlasnik treba dobro znati što je njegov pas u stanju učiniti kada loše volje, nezadovoljan ili se osjeća ugroženim, kao i što mu stvara probleme, primjerice ljudi s kapuljačama, poštari, biciklisti i slično.

U idealnom svijetu, radit ćete sa psom te jednog dana eliminirati nepoželjne reakcije. U međuvremenu ih pokušajte minimizirati mirno izbjegavajući situacije zbog kojih bi mogao izgubiti kontrolu.

Također, psi vrlo lako "kupe" vašu nervozu pa morate u stresnim i zahtjevnim situacijama naučiti kako odreagirati bez pokazivanja nesigurnosti.

2. Budite svjesni okoline

Kako biste se pripremili i izbjegli neugodne situacije i sukobe trebate primjećivati stvari prije nego što ih primijeti vaš pas. Uvijek šetajte psa pozorno promatrajući okolinu.

Osobito pazite na automobile koje psi, u stanju kada im nešto privuče pozornost, često ne primjećuju. Naučite psa da ne smije zakoračiti na pločnik prije nego što to napravite vi.

3. Naučite "čitati" druge šetače pasa

Nemaju svi vlasnici pasa potpunu kontrolu nad svojim ljubimcima, a šetači koji nemaju kontrolu obično su uzrok incidenata u šetnjama, od toga da im psi nekontrolirano laju i skaču do toga da im se trgaju s povodca.

Pogledajte hoda li pas uz vlasnika, malo iza njega ili ga vuče naprijed? Izgledaju li obojica pouzdano ili uplašeno? Ako ga pas ne sluša, iako mu glasno izvikuje naredbe, vlasnik ne kontrolira svoga psa. Ako čujete psa i vlasnika prije nego što ih vidite, pomaknite se u stranu, idite na drugu stranu ceste i slično kako biste izbjegli sukob.

4. Mirno promijenite smjer

Izbjegavanje drugih pasa ili pješaka nije idealna situacija, ali ponekad je nužno. Važno je znati kako to učiniti.

Trik je u tome da pas treba misliti kako se radi o običnoj promjeni smjera tijekom šetnje. Nemojte naglo stati i početi povlačiti psa. Jednostavno mirno skrenite ili se okrenite. Ako psu trebate dati verbalnu naredbu, učinite to mirno i tiho.

Ako se susrećete s vlasnikom i njegovim psom te mislite da bi moglo doći do incidenta, dajte znak ili recite drugom vlasniku da vam ne prilazi sa svojim psom.