FOTO  U Mostar stigao uređaj koji jednim snimanjem obuhvati i analizira cijelo tijelo

Vitalis PET/CT uređaj
hercegovina.info

Od 3. studenog 2022. godine u Poliklinici Vitalis sa sjedištem u Mostaru u suradnji i uz podršku lidera PET/CT dijagnostike u ovom dijelu Europe Poliklinike Medikol Hrvatska, nakon dugotrajnih priprema, edukacija u inozemstvu, osiguravanja pravnih, tehničkih i sigurnosnih standarda s radom krenuo je PET/CT uređaj.

Tim povodom danas je uređaj i svečano predstavljen.

"Od današnjeg dana u Hercegovini i Mostaru više ništa neće biti isto za onkološke pacijente. Bit će bolje. Neže trebati putovati. Dobit će najbolju zdravstvenu uslugu što se nuklearne medicine tiče. To je bila čežnja Medikol Grupe, da pređemo granicu, ali ne bilo gdje nego ovdje u ovaj hrvatski, odnosno Bosne i Hercegovine. Ovo je veliki iskorak Medikola. Mi smo u Hrvatskoj najveća zdravstvena ustanova, radimo u pet gradova uskoro počinjemo s projektom onkološke bolnice koja postaje strateški projekt Republike Hrvatske u onkologiji. To je jedan vid koji će biti u mogućnosti pružanja usluga i građanima s ovog područja. Želim se zahvaliti gospodinu Đuzelu i partnerima na zajedničkoj suradnji, volji da se ovaj projekt ostvari, upornosti. Prepreka je bilo jako puno, međutim svladane su. Sve što je iza nas zaboravit ćemo, ali se veselimo onome što će doći, a to je najvažnije, boljitak za pacijente", rekao je Ivan Rajković predstavnik Uprave Medikol grupacije.

Nešto više o samoj dijagnozi kazao je voditelj PET/CT centra u poliklinici Medikol iz Splita Dario Radović.

"Surađujem s liječnicima iz SKB Mostar dugi niz godina upravo po pitanju PET/CT pacijenata. PET/CT je dijagnostika koja je u kliničku praksu uvedena 2000. godine. Sedam godina kasnije je jedan takav uređaj instaliran u poliklinici Medikol u Zagrebu. Nakon toga, 2009. Split, 2010. godine Rijeka, a nakon toga i Osijek, Iza nas je jedno veliko iskustvo. Preko 100.000 pacijenata obrađenih na PET/CT-u. Ja sam osobno očitao 20.000 PCT nalaza. Mi smo počeli pomagati našim partnerima iz Poliklinike Vitalis u obučavanju djelatnika prije ovoga. PET/CT je kombinacija dviju vrsta pretraga CT-a koji znači morfološku pretragu, pretragu strukture i promjena i beza koja je zapravo funkcionalna pretraga koja pokazuje je li neki tumor živ ili nije, laički rečeno. Omogućava precizniju inicijalnu dijagnostiku. Možemo vidjeti lezije u ranijoj fazi nego što to možemo vidjeti samo s prt/CT-om ili samo s betom. Njezin značaj još više dolazi kod učinka terapije, kada nakon terapija možemo procijeniti postoji li u tumoru još neko živo tkivo. Koliki je značaj PET/CT-a je podatak iz 2014. godine kada su Amerikanci izračunali da je PET/CT dijagnostika kod 35 posto pacijenata promijenila strategiju pristupa prema pacijentima. Da nije bilo PET/CT-a 35 posto pacijenata ne bi bilo liječeno na adekvatan način. On je danas nezaobilazan algoritmima onkoloških pacijenata. Svjedoci smo da se broj onkoloških pacijenata raste. S druge strane svjedoci smo i terapijskim mogućnostima koje imamo za takva onkološke pacijente. Kod nekih onkoloških pacijenata mi već danas možemo liječiti bolest kao kroničnu s kojom će on živjeti život normalno. PET/CT je svugdje u svijetu bio veliki iskorak tako očekujem da će biti i ovdje u Mostaru i u BiH".

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić nakon što je čestitao obje poliklinike kazao je: 

"Kao liječnik znam što znači uvesti jednu ovakvu metodu u Grad Mostar i koji je to izazov. Sretan sam da se ovo događa ušravo u Poliklinici Vitalis. Svi znaju koji moj rad, znaju da sam zagovornik jedne kontrolirane liberalizacije tržišta zdravstva. Mislim da je to samo jedan dobar put kojim trebamo svi skupa ići po uzoru na zapadne zemlje. Privatni sektor u zdravstvu mora imati jednu svoju nišu jer je to u konačnici dobro za naše pacijente. Ova pretraga će biti jednim djelom subvencionirana i javnim novcem od ZZO i to me posebno veseli, jer se radi o jednoj skupoj, a dragocjenoj pretrazi bez koje ne možemo", rekao je Kordić.