Procurile informacije: Pronađen planet najsličniji Zemlji?

znanstvenici,  planet Zemlja , otkriće, prezentacija

Izvještaji kažu da su znanstvenici možda pronašli do sada najbliži potencijalno nastanjivi planet, prenosi Independent. Međutim nitko ne želi reći je li to istina.

Novootkriveni planet kruži oko dobro istražene zvijezde Proxima Centauri. Prema izvještajima, planet je sličan Zemlji ti bi mogao podržavati život.

Istraživači koji su ga otkrili bi trebali krajem ovog mjeseca prezentzirati svoje pronalaske, međutim do tada ne žele reći ništa.

Jedan od izvještaja navodno tvrdi da je planet u pitanju najbliža 'druga Zemlja' ikada pronađena. Zvijezda Prosima Centauri dio je sustava Alpha Centauri koji uključuje i naš Sunčev sustav.

'Za još uvijek bezimeni planet se vjeruje da je nalik Zemlji te da kruži oko Proxime Centauri na udaljenosti koja bi omogućila postojanje tekuće vode na njegovoj površini - važnom komponentom za mogućnost ostvarivanja života', prenosi Der Spiegel.

Taj izvještaj međutim nije otkrio detalje o planetu, a glasnogovornik Europskog južnog opservatorija nije htio komentirati slučaj, ali je dodao da su svjesni prisutnosti planeta.

NASA je prošle godine otkrila jednu od drugih Zemalja, planet imena Kepler 452b, planet koji je 60 posto veći od Zemlje te u mnogočemu sličan našem planetu. Međutim, pošto je Kepler 452b od Zemlje jako daleko - 1,400 svjetlosnih godina- šanse da ćemo nešto više o njemu doznati te ga potencijalno nastaniti su minimalne. S druge strane, novootkriveni planet je puno bliže te je od nas udaljen 4.24 svjetlosnih godina.

Nažalost, čak i ta je udaljenost prevelika da bi ga se uz pomoć današnje tehnologije posjetilo. Međutim, činjenica da je toliko blizu znači da ćemo o njemu moći naučiti puno više stvari.

Izvor: jutarnji.hr