Pri kupovini cipela paziti na kvalitet

kupovina
Tako prave veliku grešku, jer ne misle na zdravlje i na to koliko ga pogrešne cipele mogu ugroziti.

Čak 90 posto žena nosi preusku obuću iako to može dovesti do uraslih noktiju, iskrivljene kičme i konstantnog bola prilikom njihovog nošenja. Ovih 5 znakova otkriva da li nosite potpuno pogrešne cipele.

1. Nosite isti broj cipela još od srednje škole, mada s godinama dolazi do spuštanja luka stopala i ono se blago širi zbog čega vam treba za broj veća obuća.

2. Prsti vam udaraju o vrh cipela. Ako možete slobodno mrdati prste onda su cipele koje nosite dobre.

3. Osjećate bol sa unutrašnje strane stopala na kraju dana? Onda su vam cipele koje ste nosili velike.

4. Žuljevi, zadebljanja i oštećenja na noktima posljedica su prevelikog trenja stopala o cipele. To je znak i da su vam cipele koje nosite preuske i da vam trebaju za broj veće.

5. Istrošeni đonovi ne pružaju dobru potporu stopalu i morate ih zamijeniti novim.

A kako provjeriti cipele prilikom same kupovine? Postoji nekoliko trikova kojima se može na licu mjesta provjeriti dugoročna udobnost cipela koje vam se dopadaju:

- Razmak između gazišta i pete, odnosno štikle treba da bude veći od 7.5 cm. Svaka udaljenost koja je manja od ove dužine stvara veći nagib za stopalo i samim tim neudobnost i bol. Zato obratite pažnju na ovaj detalj koji će vas spasiti žuljeva i bolova u stopalima.

- Obratite pažnju na oblik cipele. Nije svaka cipela stvorena baš za vaš tip stopala. (Znamo onu čuvenu - noga lička, a cipela bečka.) Ukoliko imate ravna stopala - cipele sa štiklom će vam biti neudobne pa je bolje birati cipele sa manjom i debljom petom.

- Ne zaboravite - visoke i tanke štikle nisu predstavnik stabilnosti i stvaraju veće opterećenje na zglobovima i u mišićima, a samim tim i prednjače u kategoriji neudobne obuće. Kada budete kupovali ovakvu vrstu obuće, budite spremni na bol i na rezervni par baletanki u torbi kako biste se vratili kući obuveni.

- Da bi cipela bila udobna, vrlo je važna debljina đona. Mekša i malo deblja podloga vaše cipele će učiniti da ne osjećate sve neravnine tla po kojem gazite i ublažit će potencijalne bolove koje vaše stopalo može osjetiti.