Posjetite ih na vlastitu odgovornost! Dvadeset najopasnijih država na svijetu

grad

... prijeti mogućnost od terorizma ili nasilja te zbog čega ih je bolje izbjegavati prilikom planiranja sljedećeg odmora.

Naravno, u nekim slučajevima se upozorenje ne odnosi na cijelu zemlju pa prije putovanja malo proguglajte i informirajte se koja bi mjesta u ovim zemljama bilo najbolje izbjegavati i zašto, piše punkufer.hr.

Tajland
Provincije Songkhala, Yala, Narathiwat i Pattaya u zadnjih desetak godina dobile su reputaciju kao mjesta na kojem su nasilje, krađe i ubojstva česta pojava. U Pattayji su osobito česte pljačke bandi na motorima.

Demokratska Republika Kongo
Naoružani razbojnici uobičajen su prizor na ulicama u ovoj državi u svako doba dana i noći, a posebno u glavnom gradu Kinshasi. Ako se tu i nađete izbjegavajte snimati fotografije, ne prihvaćajte pomoć nepoznatih ljudi i izbjegavajte mjesta koje lokalci nazivaju riskantnima.

Gvatemala
Trgovanje ljudima, krijumčarenje droge, pljačke i krađa automobila samo su neki oblici učestalog kriminalnog ponašanja u ovoj južnoameričkoj državi.

Južnoafrička Republika
Zbog visoke stope kriminala, silovanja i ubojstava, stanovništvo u manjim mjestima unajmljuje naoružane zaštitare da ih štite. Situacija je nešto bolja u Cape Townu, koji još uvijek privlači velik broj gostiju zbog svojih brojnih turističkih atrakcija.

Jamajka
Pucnjava i nasilni zločini česti su u nekim dijelovima zemlje poput gradova Montego Bay i Kingstonu. Na određenim mjestima nije sigurno čak ni kada odsjedate u resortu ili hotelu.

Čad

U ovoj središnjoj afričkoj državi djeluju terorističke skupine poput Boko Harama, ISIS-a i Al-Kaide koje napadaju strance, ali i lokalno stanovništvo. Posebno je opasno granično područje sa Sudanom i Libijom zbog pograničnih sukoba, ali i minskih polja.

Bangladeš
Ovdje prijete česti teroristički sukobi, a uz to je riječ o zemlji s ekstremnim vremenskim uvjetima gdje su potresi i poplave uobičajena pojava.

Libanon
Ova je zemlja baza za neke od najgorih terorističkih skupina na svijetu. Tu se i najmanji prosvjedi vrlo brzo eskaliraju.

Mali
U glavnom gradu Bamaku česti su teroristički napadi, a najviše se ciljaju turistička mjesta poput hotela i restorana.

Ukrajina
Politička nestabilnost utječe na stanje sigurnosti u zemlji, a posebno u Krimu, Donjecku i Luganskoj oblasti.

Filipini
U nekim dijelovima zemlje česte su otmice stranaca, kao što je riječ o Marawiju, provinciji Joho, Basilan i Cotobato, te u Metro Manili.

Kenija
U ovoj afričkoj državi ima mnogo prekrasnih odredišta i stvari za iskusiti, no u posljednje vrijeme Kenija je preživjela nekolicinu terorističkih napada. Terorističke prijetnje su još uvijek česte. Također, bilježi se porast nasilja u nekim dijelovima Nairobija.

Honduras
Stanovnici Hondurasa imaju najvišu stopu ubojstava na svijetu, a čak 70 posto se događa u gradovima La Ceiba, Tegucigalpa i San Pedro Sula.

Egipat
U Egiptu djeluju brojne ekstremističke terorističke skupine, koje predstavljaju opasnu prijetnju u državi. Njihova djelovanja uglavnom su usmjerena na javne površine i turističke atrakcije.

Nigerija
Otmice i ubojstva u ovoj zemlji, a pogotovo na sjeveru, uglavnom su djelo nigerijske terorističke skupine Boko Haram. Na meti se često nalaze gusto naseljena područja, te mjesta poput restorana, škola, crkva i hotela.

Venezuela
U državi bujaju društveni nemiri zbog nestašice hrane, voda, lijekova i električne energije. Ova južnoamerička država ima jednu od najviši stopa kriminala u svijetu. Na meti se najčešće nalaze stranci koje lokalno stanovništvo percipira kao imućnije od njih.

Salvador
Salvador ima jednu od najviših stopa ubojstava u svijetu. Za njih su obično krive bande poznate pod imenom maras koja se bave i krijumčarenjem droga, oružja te iznudom.

Pakistan
Ovdje već neko vrijeme bujaju sukobi motivirani vjerskim razlozima. Pakistanska vlada zabranila je strancima posjet određenim dijelovima zemlje, a sloboda govora je tu nepoznat pojam.

Kolumbija
Naoružane bande, krijumčarenje drogama, pljačke i teroristički napadi stvarna su slika današnje Kolumbije. Zemlja je to koja još uvijek rizična za turiste.

Jemen
U ovoj osiromašenoj zemlji djeluju najpoznatije ekstremističke i terorističke grupe, kao što je Al-Kaida, a pogotovo u glavnom gradu Sani.