LISTA POGOĐENIH Ovo su države koje su pretrpjele najviše potresa

Potres Mostar
Ilustracija/hercegovina.info

Razoran potres u Turskoj i Siriji jedan od najjačih na ovoj lokaciji u ovom stoljeću, a uzrokovalo ga je sudaranje euroazijske i afričke ploče u jednoj od geološki najaktivnijih zona na svijetu.

Samo od 1990. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu registrirala je 58 potresa u ovoj regiji – četiri od njih s magnitudom od 7 ili više, koji se smatraju velikim potresima koji obično uzrokuju ozbiljnu štetu.

Još jedna zemlja iz regije, Iran, također je među zemljama s najvećom potresnom aktivnošću u posljednja tri desetljeća, prenosi N1.

I dvije azijske zemlje su u razdoblju od 1990. do 2022. pretrpjele stotine potresa, a to su Kina i Indija.

Statista je objavila popis zemalja koje su pretrpjele najviše potresa u posljednjih 32 godine. Na prvom je mjestu Kina sa 182 potresa, slijedi je Indonezija sa 161, potom Iran sa 108. Na četvrtom je mjestu Japan sa 94 zabilježena potresa, potom SAD sa 77 potresa, a na šestom mjestu je Turska s 58 potresa. Na 7. mjestu je Indija s 57 potresa, a na 8. mjestu nalaze se Filipini koji su pretrpjeli 52 potresa u posljednjih 30-ak godina.

Što se tiče Europe, Statista piše da je prema broju zabilježenih potresa u promatranom razdoblju najugroženija regija Italija.

Potres Mostar