Posijte sami božićno žito na Sv. Luciju

pšenica
U međuvremenu uživajte u čaroliji preobrazbe unatoč uspavanosti prirode
Posijte sami božićno žito na Sv. Luciju, 13. prosinca. Niste li to još pokušali, prilika vam se pruža ove godine. Naime, u našim je krajevima običaj na Badnjak i za božićnih blagdana u domu imati bujnu pšenicu. Nekima je to samo lijepi običaj još iz pretkršćanskog doba, a neki čak vjeruju i u simbolično i čarobno značenje božićnog žita (pšenica, raž, zob, ječam). Naime, od naših se starih vjeruje da će žetva biti to obilnija što je pšenica bujnija. No, općenito, kaže se da je bujno, zeleno žito simbol sveopćeg blagoslova doma.
Najprije pripremite sve što će vam trebati za sijanje. Potrebna vam je plitka nepropusna posudica i komad vate te mlaka voda.
Bilo koji oblik posude prikladan je za sijanje žita, važno je samo da je posudica plitka. To može biti i nešto duža i/ili šira posudica. Ako uoči Božića želite žito ukrasiti svijećom, pri sijanju to predvidite i na mjesto svijeće položite neku posudicu (štamplicu, metalni ili plastični zatvarač za boce) u koju ćete poslije uložiti svijeću.
Vatu dobro navlažite i stavite je u posudicu. Zrna pšenice rasporedite po vati tako da što više njih stane u posudicu, a da se pri tome ne stvaraju dva sloja zrnevlja. Drugim riječima, svako zrno mora doticati mokru vatu svojom što većom površinom. Pšenicu nije potrebno prekriti tankim slojem zemlje. Redovito vlažite prskanjem i posudicu držite na svijetlom mjestu. Prvih nekoliko dana prskajte češće, više puta na dan. Nemojte dopustiti plivanje zrnevlja u vodi jer je za klijanje potreban kisik, koji zrna u vodi neće dostatno dobiti. Višak vode može biti uzrokom truleži i plijesni, a trulež i plijesan uzrokom su smrada. Preporučena toplina prostorije je 15 - 22 Celzijeva stupnja.
Vlati žita poravnajte škarama i vežite oko njih ukrasnu vrpcu.
Na najljepšem tanjuriću
Vlati pšenice zasijane u plitici, u punom će sjaju zasjati na sam Božić, i svojom rodnošću, gustoćom i bojom, nagovijestiti dobru ili slabiju žetvu iduće godine. Kako bi ljepše izgledala na blagdanskom stolu, pšenicu zasijte na ljepšem porculanskom ili keramičkom tanjuriću, plitici ili nižoj zdjelici. Bolje će uspjeti ako je zasijete u zemlju, a u sredinu stavite malu čašicu kako bi mogli na to mjesto za Božić staviti svijeću. Neka zrnje pšenice preko noći bubri u vodi, na toplom, ujutro procijedite, posudu napunite zemljom za cvijeće do razine jednog prsta niže od ruba posude. Po tako pripremljenoj zemlji rasprostrite sjemenke pšenice, koje potom zasipajte rahlim slojem zemlje. Stavite na mjesto gdje će imati dovoljno svjetlosti i topline, kako bi pšenica lakše proklijala.