Policajcu koji je provjeravao Severinu i Biancu Matković 2,5 godina zatvora

U ponedjeljak mu je izrečena nepravomoćna presuda kojom je za poticanje P. K. na ovu zlouporabu položaja kažnjen i njegov šogor, inače knjigovođa Ž. Š (47).

Četrdesetsedmogodišnjaku je izrečena uvjetna osuda od godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Epilog je to još jednog slučaja curenja službenih policijskih informacija, u kojem su, kako neslužbeno doznaje Novi list, nepotrebno provjeravani i podaci o Bianci Matković, bivšoj šefici kabineta Ive Sanadera, te pjevačici Severini.

Skupe informacije

No P. K. i Ž. Š ovaj put na optuženičkoj klupi našli su se nakon što je prijateljica knjigovođe G. H. početkom listopada 2008. primila pismo anonimnog pošiljatelja koji je tvrdio da je zaposlenik Porezne uprave i da priprema prijavu protiv njezine tvrtke zbog utaje poreza. Vlasnica tvrtke je preko knjigovođe Ž. Š. stupila u kontakt s P. K., koji je u to vrijeme radio kao inspektor u policijskoj postaji na Črnomercu u Zagrebu.

Policajac je u MUP-ovim evidencijama provjeravao podatke o tvrtki G. H. i kao protuuslugu zatražio najprije 20 tisuća kuna, kasnije u dva navrata tražio je dodatno 30 i 50 tisuća kuna.

Intervenirali i pravosudni policajci

P. K. je svojim potezima prekršio Zakon o policiji, odnosno koristio osobne podatke iz evidencija MUP-a za svrhe koje nisu u vezi sa sprječavanjem i otkrivanjem kaznenih djela ili pronalaskom počinitelja.

"Izrekli smo vam takvu kaznu jer ste zlouporabili svoj položaj policijskog službenika", rekla je bivšem policajcu sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tanja Pavelin Borzić obrazlažući presudu.

Povicima protiv "nepravednog sudstva" P. K. je glasno izrazio neslaganje s presudom, zbog čega su intervenirali i pravosudni policajci.