VIDEO  Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka

pleme
pleme
Dokaz su za to, među ostalima, istraživanja belgijskog znanstvenika Jean-Pierrea Dutilleuxa, koji je u bogatoj karijeri široj zajednici vjerojatno ostao zapamćen prema snimkama koje su nastale dalekih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, piše Punkufer.hr.

Dutilleux je napravio sve prema PS-u i unatoč prvotnom oprezu uspostavio je kontakt s izoliranim plemenom u Papui Novoj Gvineji. Kao i u priči čovjeka koji je više puta posjetio Sentinelce, pleme koje je ovih dana u fokusu svjetske javnosti jer su braneći svoj teritorij ubili američkog misionara Johna Chaua, belgijski istraživač oprezno je pristupio domorodcima, odnosno oni njemu, te je unaprijed pripremio brojne darove koji su isprva preplašili, a potom oduševili stanovnike prašume.

Genijalni videomaterijal otkriva kako čovjek reagira kada prvi put vidi naizgled uobičajene stvari, poput ogledala, šibica, riže ili metala. Ovaj je "bijeli duh" nakon što je zadobio povjerenje lokalaca podijelio lijekove protiv malarije, za koju je znao da je veliki problem u plemenu te je uz znanstveno istraživanje proveo i edukaciju o tome koliko često i koje količine lijeka trebaju uzimati kako bi iskorijenili tu bolest.

Pripadnici plemena nakon dosta opreza spustili su gard i rado pričali Belgijancu o svemu što ga je zanimalo te su spremno objašnjavali svoj jezik. Još kulturnih i drugih šokova pogledajte u priloženim videima i uživajte jer je svaka sekunda predragocijen materijal.