FOTO/VIDEO  Objavljen snimak jedinog preživjelog člana misterioznog plemena, živi sam u amazonskoj prašumi već 22 godine

čovjek u prašumi
... prašumi već 22 godine. Polugol muškarac u pedesetim godinama koji energično zamahuje svojom sjekirom, snimljen je vrlo jasno i čini se da je izvrsnog zdravlja.

- Dobro je, lovi, njeguje nekoliko biljaka papaje, kukuruza... Dobrog je zdravlja i u dobroj formi - rekao je Altair Algayer, regionalni koordinator agencije brazilske vlade za domoroce Funai u amazonskoj pokrajini Rondonia, čiji je tim napravio snimak iz prilične udaljenosti.

Za čovjeka poznatog pod nazivom ''domorodac u rupi'', pretpostavlja se da je jedini preživjeli član izoliranog plemena. Lovi divlje svinje, ptice i majmune lukom i strijelom i postavlja zamke u skrivenim rupama ispunjenim oštrim drvenim šiljcima.

Drvosječe, farmeri i lovokradice su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina poubijali i prognali većinu autohtonog stanovništva, a ovaj čovjek se smatra posljednjim preživjelim iz grupe od šestero ljudi koje su farmeri ubili 1995. godine. Lociran je 1996. i otada se motri njegovo kretanje. Njegovo je lice prvi put snimljeno 1998. i prikazano u dokumentarcu ''Corumbiara''.

Agencija Funai se striktno drži politike da ne stupa u kontakt s izoliranim grupama i štiti to područje od početka devedesetih godina. Domorodački rezervat je uspostavljen 2015. Na pojedinim mjestima ostavljene su sjekire, mačete i sjeme u nadi da će ih domorodac pronaći, no jasno je da čovjek ne želi ništa povezano sa suvremenim svijetom.

- Razumijem njegovu odluku. To je znak otpora i mržnje, pogotovo ako uzmemo u obzir kroz šta je sve prošao - kaže Algajer.

Fiona Watson iz organizacije Survival International, neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom domorodačkog stanovništva, opisala je objavljeni snimak kao nevjerojatan s obzirom da je 8.070 hektara šume u kojoj čovjek živi potpuno okruženo farmama.

- Funai ima obvezu pokazati da je čovjek živ i da je dobro. Ključno je bilo to što su uspjeli zadržati to područje netaknutim - kaže Watson.

Ostali preživjeli iz sličnih plemena opisali su kako su im farmeri pucali u leđa dok su bježali iz svojih opustošenih sela. Watson se 2005. pridružila agenciji Funai i njezinoj misiji da sačuva to područje te je tada primijetila rupe koje je muškarac iskopao svuda oko svoje teritorije kao i njegovu kolibu te biljke koje je posadio, iako njega nije vidjela.

- Činjenica da je još živ daje nadu. On je ultimativni simbol - kaže Watson.

Stručnjaci iz Funaia vjeruju da u amazonskoj prašumi postoji još 113 plemena s kojima niko nije stupio u kontakt. Potvrđeno je postojanje 27 takvih plemena, a jedno pleme živi izvan zaštićenog područja. Također, 15 takvih plemena postoji na području Perua, Bolivije, Ekvadora i Kolumbije.