Poboljšajte svoje kulinarske vještine

Pročitajte deset savjeta koji će vas učiniti vrhunskim kuharom. Riješite se mikrovalne - Mirkovalna pećnica trebala bi služiti samo jednoj stvari - odmrzavanju. Za razliku od pripremanja hrane na štednjaku, ona neće hrani dati nikakav okus (kakav se recimo dobiva pečenjem mesa na štednjaku).

Pažljivo pročitajte recept
Prije nego što počnete s pripremom hrane barem dvaput pročitajte recept. Tako ćete umanjiti broj grešaka kada počnete s miješanjem sastojaka i trčanjem oko plamenika. No, s druge strane nemojte se uvijek držati recepata kao "pijan plota". Eksperimentirajte sa sastojcima, mijenjajte ih ili izostavite, a to radite svjesno, ne zato što ste zaboravili.

Napravite popis
Radite li više jela odjednom, korisno je napraviti popis zadataka koji se trebaju napraviti i kada - tako ćete izbjeći kašnjenje u serviranju, a cijeli proces kuhanja lakše će proći.

Koristite vino
Vino može dati dodatnu aromu vašem obroku. Ako pirjate meso, izlijete na njega malo vina. Opće je pravilo da se crveno vino koristi za tamno meso, a bijelo vino za bijelo meso.

Svježe bilje
Sušeno bilje ima malo ili nimalo okusa. Možete ili uzgajati vlastito bilje ili ih kupiti svježe na tržnici. Ako se odlučite na uzgoj biljaka najbolje je posaditi one koje najčešće koristite (peršin, majčina dušica, lovorov list itd.).

Ne štedite na soli
Ako želite jesti dobru hranu ne štedite na soli! Kada kuhate tjesteninu pobrinite se da voda ima okus mora. Sol također dodajte kada kuhate povrće. Ako kuhate krumpire prije nego što ih stavite u pećnicu bit će bolji i hrskaviji.

Koristite maslac
Maslac je osnova dobrog kuhanja. Kada pečete odrezak trebali biste ga uvijek pržiti na maslacu s malo ulja. Maslac će svakoj hrani dati bolji okus (ne koristite margarin).

Napravite umak
Kažu da upravo dobar umak razlikuje osobu koja kuha od vrhunskog kuhara. Umaci su lagani za pripravljanje i uvijek biste ih trebali posluživati uz svoje obroke.

Koristite dobre sastojke
Svježi sastojci čine hranu ukusnijom. Povrće i meso kupljeno od malih proizvođača (farmera) bolje je i kvalitetnije od onih koje se mogu naći u velikim trgovačkim centrima. Supermarketi previše brige troše na izgled hrane, a premalo na njezin okus.

Kušajte dok kuhate
Kušanje hrane najvažniji je dio kuhanja. Pri spravljanju jela stalno kušajte kakvog je hrana okusa (čak i ako radite hamburgere). Ako hrana nema dovoljno okusa dodajte joj soli i papra.
on-a.info