Plemena u Namibiji tuže Njemačku zbog genocida

nabija
nabija
Prema optužnici na okružnom sudu na Manhattanu, tužitelji se žale da ih je Njemačka isključila iz rasprave o genocidu koju vodi s Namibijom i najavila kako nagodba između dviju država neće uključivati odštete obiteljima žrtava, čak i ako Namibija dobije odštetu.

"Nema jamstava da će predložena pomoć Njemačke stići ili pomoći manjinskim autohtonim zajednicama koje su direktno oštećene", tvrdi Ken McCallion, odvjetnik podnositelj tužbe.

"Ne može biti pregovora ili nagodbe o njima bez da su oni u to uključeni", dodao je McCallion.

Tužbom se traži neodređena svota novaca za tisuće potomaka žrtava zbog "neprocjenjivih šteta".

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer u petak je rekao da je Berlin priznao genocid i da dvije vlade nešto manje od dvije godine razgovaraju kako se nositi s prošlim kriminalnim djelima Njemačke.

Njemačka razvojna pomoć Namibiji već je na nivou "svjetskog rekorda" po količini sredstava po glavi stanovnika, no razgovori između vlada mogli bi dovesti i do dodatnih isplata, tvrdi Schaefer.

Genocid se dogodio između 1904. i 1908. godine, dok je Namibija bila njemačka kolonija pod imenom Njemačka Jugozapadna Afirika, nakon što su se plemena Herero i Nama pobunila protiv njemačke vladavine.

Prema brojnim izvješćima, žrtve su bile podvrgnute groznim uvjetima u koncentracijskim logorima, a lobanje su slane u Njemačku zbog naučnih eksperimenata.

Neki povjesničari to smatraju prvim genocidom 20. stoljeća, a masakr je okvalificiran kao genocid i u izvješću Ujedinjenih naroda iz 1985. godine.

Njemačka je već isplatila odštetu žrtvama Holokausta u kojem su nacisti ubili oko šest milijuna židova.