Pet savjeta kako iskoristiti kolovoz za pripremu budućih školaraca

školarka
školarka
... jeseni kreću u prvi razred osnovne škole u ponešto su drugačijoj situaciji, baš kao i njihovi roditelji.

Da bi budućim prvašićima polazak u školu prošao što bezbolnije, važno je već sada početi razmišljati o tome. Međutim, roditelji bi to trebali napraviti na što suptilniji način, bez stvaranja nepotrebnog stresa kod djece, pa i kod sebe, piše Zadovoljna.hr.

Iako se kupnja pribora podrazumijeva, postoji još mnogo toga što roditelji trebaju uzeti u obzir. O tome što sve roditelji mogu učiniti kako bi što bolje iskoristili kolovoz i spremno dočekali 3. rujna, porazgovarali smo s Patricijom Hercog, učiteljicom mentoricom razredne nastave, koja je ovog lipnja uspješno završila nastavnu godinu sa svojim prvašićima u OŠ Hinka Juhna Podgorač.

1. Razvijajte pozitivnu sliku o školi

Kako nam kaže učiteljica Hercog, polazak u prvi razred predstavlja veliki stres i za dijete i za roditelje. To se povećava ako je roditelj iz nekog razloga imao negativno iskustvo vezano uz školu i obrazovanje. Čak i ako je tomu tako, to nipošto ne smije utjecati na dijete.

Štoviše, dijete prije polaska u prvi razred mora školu doživljavati kao sigurno mjesto u kojem će moći svakoga dana otkrivati nešto novo, steći nove prijatelje i razvijati svoje potencijale. Zato kada razgovor nanese na približavajuću jesen, zadržite pozitivan stav.

2. Pripremite dijete na odvajanje od roditelja i ostatak rodbine

Iako danas većina djece pohađa vrtiće prije polaska u školu, ili barem obaveznu predškolu, polazak u školu nešto je drugačije iskustvo. Tamo dijete više neće imati svoju „tetu", a postupno će se i povećavati vrijeme boravka u školi. Primjerice, predškola traje tri sata dnevno, no vrijeme provedeno u školi nešto je duže. Dijete mora znati da dok je ono u školi vi imate svoje obaveze, a da je jednako i s bakama, djedovima ili drugom rodbinom. Mora prihvatiti činjenicu da ne može bilo kada izjuriti iz škole, ali jednako tako mora znati da će kod kuće sve biti u redu kada se vrati.

3. Uzmite u obzir obaveze koje čekaju prvašića

Jedna od najvećih promjena koja čeka prvašiće svakako su obaveze koje će se staviti pred njih. U njihovu će svakodnevicu biti uključeno mnogo manje igre, a daleko više zadataka koje će trebati ispuniti. Također dio njihove svakodnevice više neće biti odlazak na spavanje nakon ručka, kao što je to bilo u vrtiću. Dijete sve to treba znati unaprijed kako ne bi doživjelo šok. Također mora znati da u školi postoje određena pravila ponašanja, a da je tu prvenstveno važno slušati učiteljicu koja će ih usmjeravati na tome novom putu.

Ipak, kako napominje učiteljica Hercog, nemojte dijete plašiti količinom obaveza. Na što suptilniji način porazgovarajte o tome kako će izgledati jedan prosječni školski dan: od ranijeg ustajanja, boravka u školi pa do pisanja zadaća. Dakako, napomenite mu da nakon izvršavanja školskih obaveza uvijek ostaje i više nego dovoljno vremena za igru.

4. Poučite ga higijeni i samostalnosti u odijevanju

Iako bi se to trebalo podrazumijevati, začudili biste se da znate koliko djece u prvom razredu ne zna zavezati vezice ili pak samo odjenuti jaknu. Međutim, to su stvari koje svakako treba svladati s roditeljem. Ako to još uvijek nije slučaj s vašim djetetom, iskoristite ove tjedne za učenje tih sitnica. Osim toga, tako će se dijete osjećati sigurnije i zrelije. Ne smije izostati ni higijena. Dijete prije polaska u prvi razred mora znati kako samo otići na toalet, kako obrisati nos i slično.

5. Uvježbavajte djetetovu usredotočenost

Ono s čime se većina prvašića najčešće bori je usredotočenost na zadatke. Naime, prije polaska u prvi razred ne sjede u klupama po 45 minuta, niti im tko određuje koliko se dugo moraju čemu posvetiti i što točno raditi. Zato se na prvim satima često vrte, razgovaraju s drugima oko sebe i vrpolje. Upravo je zato vrlo važno poraditi na njihovoj usredotočenosti još tijekom ljeta.

Dobra priprema za to je uključivanje djeteta u kućanske poslove, gdje mora slijediti određene korake, sudjelovanje u društvenim igrama uz poštivanje pravila, zahtijevanje toga da završi započeto te da ne odustaje ako mu odmah ne polazi za rukom, zaključuje učiteljica Patricija Hercog.

Uz ove se savjete na vrijeme možete pripremiti za najbolji mogući početak avanture života.