Pernate jakne: 10 važnih savjeta za pravilno pranje u perilici i sušenje

Pernate jakne: 10 važnih savjeta za pravilno pranje u perilici i sušenje
Kupovanje pernate jakne nije jeftina investicija stoga svi s oprezom pristupamo njihovom pranju. Uglavnom se preporuča da ih nosimo na kemijsko čišćenje, ali ponekad smo prisiljeni oprati ih kod kuće u perilici.

Mnogi su prilikom pranja i sušenja ovog odjevnog komada iskusili velike probleme koji su znali rezultirati skupljanjem perja u unutrašnjosti jakne zbog čega je ona izgubila svoj originalni oblik. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, pročitajte naše savjete.
1. Nemojte prati više jakni odjednom. Pernata jakna napuhnut će se tijekom pranja i zauzeti većinu prostora unutar bubnja stoga nemojte prenatrpati perilicu i perite samo jednu jaknu.

2. Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja s tekućim deterdžentom za osjetljivo rublje ili pak specijaliziranim deterdžentom za ovaj tip odjeće.

3. Prije pranja u perilicu ubacite loptice. Silikonske ili pak teniske - izaberite sami i nikako nemojte zaboraviti staviti loptice jer će one pomoći u sprječavanju grudanja perja tijekom pranja. Nemojte se preplašiti ako jakna iz mašine izađe neprepoznatljiva jer ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

4. Perite pernate jakne na programu za osjetljivo rublje. Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivo rublje tijekom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 Celzijevih stupnjeva.

5. Ne perite je previše i izbjegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrfugu.

zadovoljna.hr