Park prirode Blidinje sve atraktivnija destinacija

blidinje
Uveliko se radi na obogaćivanju ponude i produžavanju sezone tako da će Blidinje uskoro, zahvaljujući sredstvima nekoliko međunarodnih organizacija, postati i ljetna turistička destinacija.

Sudaranje klima

Zdravko Kutle, direktor ovog parka, kaže da je plan da Blidinje, između ostalog, postane i destinacija zdravstvenog turizma s obzirom na to da je prava antialergijska zona.

- Blidinje je prava zdravstvena banja, iako to još nije dokazano, ali radit će se na tome da se vidi je li tu moguć zdravstveni turizam. Na Blidinju se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima, bura i jugo i to je prava antialergijska zona. Zajedno s bolnicama u Mostaru, radit ćemo na tome da uradimo antialergijski program za sve, pogotovo za djecu koja pate od alergija, te da smještaj za njih bude besplatan - navodi Kutle.

Otvorenje info-pulta

Planirano je i otvorenje info-pulta, gdje će se moći doznati sve o ponudi i smještaju na Blidinju, a radi se i na otvorenju trgovine s tradicionalnim domaćim proizvodima. Zajedno s njemačkom Agencijom za međunarodni razvoj (GIZ), radi se i na brendiranju blidinjskog doručka.

- Taj doručak bi uključivao domaći sir, namaze, odnosno pekmez od šipka, jagode i slično, zatim domaće maslo, kruh - kaže Kutle te dodaje da turista na Blidinju zaista ima dosta te da će ih biti sve više i više.

Organiziranje utrka

- Radimo na proširivanju sadržaja s našim partnerima iz UNDP-a, USAID-a, WWF-a i GIZ-a. Nedavno smo imali ponudu iz Dubaija i Katara, odakle su gosti izrazili želju da posjete Blidinje. Organizirat ćemo i konjske utrke, a treking utrke postat će tradicionalne - navodi Kutle.

Ističe da je u dogledno vrijeme planirana i gradnja mola na Blidinjskom jezeru.