Pamela Anderson pisala Bariši Čolaku

pamela anderson
pamela anderson

Nakon što je Anderson doznala da je zabrana uzgoja životinja radi krzna koja je trebala stupiti na snagu 2018. dovedena u pitanje, obratila se Čolaku sa apelom da ne popusti pritisku krznarskog lobija. Ona poziva na poštivanje prelaznog perioda određenog 2009. godine.

- Kao počasna ambasadorica PETA-e posvetila sam veći dio svog života pomoći životinjama koje pate u krznarskoj industriji i ponosna sam na svaku zemlju koja je zabranila uzgoj životinja radi krzna - piše u pismu Pamele Anderson Bariši Čolaku.

Ona je dodala da bi bila oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će ustati protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme krzna.

Već 2016. godine desio se pokušaj da se ukine postojeća zabrana, ali ga je Parlamentarna skupština odbacila.

- Krznarska industrija u zadnjem trenutku pokušava da za nekoliko farmi koje još rade osigura dodatnih 10 godina. Činčile i druge životinje užasno pate zbog uslova u kojima žive i u kojima ne mogu zadovoljiti svoje prirodne potrebe. Čitave svoje živote provode u malim, prljavim žičanim kavezima i onda se podvrgavaju brutalnoj elektrokuciji i gušenju plinom. PETA-in moto djelimično kaže: Životinje nisu naši odjevni predmeti - priopćeno je iz ove organizacije.