FOTO  Ovo je najkulerskiji pas na svijetu!

vukopas
Tko je ikada imao psa, koji je nastao križanjem sa vukom, zna koliko su vukopsi posebne životinje. Osim što se od pasa razlikuju u težini i visini grebena, vukopse je najjednostavnije prepoznati po nedostatku petoga prsta na stražnjim šapama. To su, u osnovi, psi koji imaju energiju divljega vuka. Šetnje s takvim psima traju po cijele dane, a da ne pokazuju znakove umora. Kada su u pitanju osjetila, ona su znatno oštrija, a karakteristično je i to da vrlo rijetko laju, najčešće se glasaju samo zavijanjem. Loki je takav pas. Stoga ne čudi što su njegovi vlasnici odlučili svoje slobodno vrijeme provoditi s njim na planini.

Svaki dan proveden na planini sa Lokijem je pravi doživljaj. Iako je samo maleni dio njegovih gena vučji, Loki je u divljini svoj na svome.

Vukopsi su psi prepuni energije. Držati ih zatvorene u stanu pa čak i u dvorištu kuće za njih je prava patnja. Takvi psi ne pronalaze zadovoljstvo u trčanju za loptom po livadi. Od najranije dobi to su psi koji zahtijevaju ozbiljne kondicijske treninge i socijalizaciju bez koje ne mogu funkcionirati među ljudima. Loki je uspješno socijaliziran pas.

Vukopsi su vrlo atraktivni, međutim, njihov odgoj zahtijeva ozbiljnu predanost vlasnika. Čak i pojedine pasmine koje su nastale križanjem sa vukom, poput Češkog vučjeg psa, a koje imaju neznatno malo vučjih gena, njihovim su se vlasnicima pokazali velikim teretom. Mnogi odustaju od njih, jer im ne mogu pružiti životni prostor koji ti fascinantni četveronošci zahtijevaju. Lokijev gazda, Kelly, stoga ne ohrabruje ljude da se upuštaju u avanture sa vukopsima jer jako dobro zna što je sve potrebno kako bi takav pas bio zdrav, socijaliziran i, u konačnici, sretan!

Loki nije jedini pas u obitelji Lund. Njegov se čopor sastoji od hrpe pasa i djece, na koje je od malena navikao. Najsretniji su im dani provedeni na kampiranju. Prijatelji im se rado pridruže.

Odlazak na skijanje i za Kellya i za Lokija odmor je od svih briga ovoga svijeta. Obojica obožavaju snijeg.

Gusto krzno grije vukopsa Lokija možda i bolje no što skijaška oprema od hladnoće štiti njegovog vlasnika. Loki jednostavno uživa na niskim temperaturama.

U brvnari skijališta miran je kao bubica. Spava i odmara, čuva energiju za nove avanture. Loki je u potpunosti integriran u obitelj Lund koja mu vjeruje do te mjere da i najmlađim članovima dozvoljavaju igru bez nadzora. Loki se prema djeci ponaša zaštitnički.

Colorado je doista predivna država, kada su u pitanju divlja prostranstva. U blizini je i Nacionalni park Yellowstone, pa i u njemu Lundovi često borave.

I najbolji sportaši ili planinari teško se mogu nositi sa energičnim vukopsom. Nakon cijelog dana provedenog u trčanju, istraživanju i skakanju vlasnik i pas spavaju snom pravednika.

Nebo iznad Colorada, posebno noću, pravi je doživljaj. U divljini nema svjetlosnog zagađenja, pa zvijezde konačno dođu do izražaja. Vuku - psu Lokiju to je najdraže mjesto za spavanje.

Loki je doista predivan pas, ali križanje vukova i pasa, iako urodi predivnim životinjama, nije mudra ideja. Vukopsi su rastrgani između potrebe da pripadaju ljudskom čoporu i istovremeno imaju slobodu divlje životinje.

Svatko tko je ikada imao vukopsa zna koliko su to delikatni stvorovi. Sloboda vuka i odanost psa dvije su karakteristike koje su u stalnom sukobu. No, ono što je također istina za vukopse jest da su to psi koji svojem vlasniku, bez imalo sumnje, ostave doživotni trag u srcu.

NET.HR | Foto: Facebook.com