Ovo će vam trebati ujutro: 6 prirodnih lijekova za mamurluk

Ovo će vam trebati ujutro: 6 prirodnih lijekova za mamurluk

Iako ne postoji savršeni lijek za mamurluk, majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnotežen doručak, san i voda.

1. Đumbir

Đumbir se u kineskoj medicini odavno koristi kao lijek protiv mučnina, a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. i znanstveno istraživanje. Šalica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak - nadoknadi izgubljena tekućina i umiri želudac. Nutricionist Rob Hobson savjetuje da se u vruću vodu stave dvije žličice đumbirova praha, pola soka od limuna i dvije žličice meda te pričeka nekoliko minuta prije konzumiranja.

2. Uravnotežen doručak

Iako nakon noći s previše pića mnogima nije do jela, stručnjaci ističu da je upravo doručak, nakon što je alkohol poremetio razine šećera u krvi, ključan, i to onaj lagani, bez pržene i teške hrane poput voća i žitarica. Banane i avokado koji sadrže kalij dobrodošli su jer gubitak elektrolita prati prekomjerno konzumiranje alkohola, kaže nutricionistica Rhiannon Lambert.

3. Opuncija

Fotogenični kaktus s crvenim plodovima također je rješenje jer su istraživanja pokazala da njegov ekstrakt ima impresivan učinak kod mamurluka jer smanjuje mučnine, glavobolje i osjećaj zanošenja.

4. Ekstrakt artičoke

Taj nadomjestak stimulira proizvodnju žuči i može ublažiti osjećaj napuhanosti i druge probavne smetnje, kaže Hobson.

5. Voda

Za to rješenje sigurno znate, no možemo se kladiti da ga se ne pridržavate. Čak i umjereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju što, pak, izaziva glavobolju, pomanjkanje energije, nemoć. Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i prije spavanja, kaže Lambert.

6. San

Za san nema zamjene pa pokušajte odrijemati u pauzi posla, ali nemojte zaboraviti uključiti budilicu.

Izvor: index.hr