Ovih 10 država uskoro neće postojati

karta
...nije trajan, a svakako ni vječan, piše Kurir. Iako su države najčešće nestajale tako što su bile osvojene i podijeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati prije neke druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od prijetnji kao što su podizanje morske razine do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Nizozemska

Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropske otoke, ali teško je zamisliti da one mogu nanijeti štetu europskim državama.

Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Nizozemsku.

Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Usprkos tome, skloni su poplavama.

2. Sjeverna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo unutar društva kulminirati i eksplodirati.

Postoje razne glasine o pokušajima nekoliko vojnih napada koji su se krili od medija. Brojni analitičari vjeruju kako će do urušavanja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Jong Un je već nekoliko puta sproveo čistke među svojim najbližim suradnicima i članovima obitelji pokazujući da za nikoga nema milosti).

Dobre vijesti za državu, nakon pada dinastije Kim, je svakako činjenica da je Južna Koreja spremna da ulaže kako bi nadoknadila štetu i ujedinila naciju.

3. Belgija

Iako je ova država dom Europske unije, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce.

Budući da ne dijele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države.

Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u slijedećih 20-ak godina.

4. Maldivi

Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zagrijavanja, Maldivi su stvaran primjer na koji treba da obrate pažnju. Ta otočna nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća.

Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupno stanovništvo ako se nastavi podizanje nivoa mora.

Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrijavanja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnosti, moguće je kako će raspad zateći i ovu svjetsku silu.

Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. Pošto je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Europske unije, taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države i to može postati točka razdora.

Vjeruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces će biti razriješen u slijedećih 20 godina.

6. Irak

U ratnom stanju od 2011. ova je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno.

Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podjelu te je prilično očito kako se zemlja na jedvite jade održava.

Irak je podijeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično nevjerojatno da će se ujediniti te se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati

Ta otočna država u središnjem dijelu Tihog oceana do 1979. godine je bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene otočne grupe raspršene na ogromnom prostoru Tihog oceana - Žilber, Finiks i Lajn.

Smatra se oličenjem tropskog raja, ali svako tko želi da ga iskusi trebao bi to brzo učiniti, jer je povišen nivo mora već preplavio dva otoka.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, veliki dio države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uvjete za život.

Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija kako bi prihvatili ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

8. Španjolska

Kad je ekonomska kriza pogodila Španjolska 2008. godine, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na samu ivicu raspada - a još uvijek se nije oporavila.

Nezaposlenost je iznosila 24 posto u siječnja 2015. a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela među stanovništvom. Regija Katalonija na zapadu Španjolske planira stjecanje nezavisnosti uz veliku podršku javnosti.

Na sjeveru zemlje nalazi se Baskija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu nezavisnost.

Ako se ekonomska kriza ne riješi i ovi regioni nastave da dobivaju popularnost u borbi za otcjepljenje, velike su šanse da je Španjolskoj kakvu je danas poznajemo vrijeme odbrojano.

9. SAD

S obzirom na povijest, činjenica je kako je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama te političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata.

U 2012. svih 50 država je primilo na tisuće pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i ukoliko se nastave događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Donalda Trumpa za predsjednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najvjerojatnije je kako će se Aljaska, Kalifornija i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

Usprkos tome što Kina ima jedno od najvećih ekonomija na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u slijedećih 100 godina.

Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250 tisuća Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine.

Predviđanja same kineske vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030. velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.