VIDEO  Vrijeme kada smo 'disali' s Jugom kao jedan

Vrijeme kada smo 'disali' s Jugom kao jedan

Riječ je o dokumentarnom serijalu Robna kuća od 29 polusatnih epizoda koje pokazuju kako se razvijala jugoslavenska pop-kultura od pedesetih do osamdesetih godina.

To je svojevrsna televizijska enciklopedija našeg zajedničkog naslijeđa i pokušaj autora da prikaže "ljepšu stranu povijesti''.

Za potrebe serijala Stoimenov je koristio mnogo arhivske građe i napravio preko 350 intervjua, tako da ćete na velikom platnu moći vidjeti velikane ex-yu filma, glazbe i sporta: Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Darka Rundeka, Lepu Brenu i mnoge druge.

Serija obrađuje teme iz područja filma, glazbe, televizije i sporta, prožete sentimentalnim tonom, ali i analitičikim pristupom. Serijal je također vrlo koristan jer daje uvid u događaje i osobe koje su obilježile pop-kulturni život SFRJ.

Epizoda koja će zasigurno privući najviše pažnje gledatelja bit će ona posvećena Josipu Brozu Titu. Upravo u njoj redatelj bez pripovjedača, s više od 40 sugovornika, koji su bili i do danas ostali dio kulturnog establišmenta, priča prvu priču o danu Titove smrti, 4. svibnja 1980.

Druga priča o Titovom sprovodu je zapravo pripovijest o jednom od najvećih televizijskih događaja 20. stoljeća u kojoj sudjeluju V. Bulajić, B. Živojinović, G. Bregović, Z. Čolić, A. Petrović, S. Zalepugin, H. Vlahović, Lepa Brena, S. Lošić, D. Savić, B. Dežulović.

Ovogodišnji ZagrebDox će u sklopu programa prikazati 12 epizoda po 30 minuta.

O autoru:


Igor Stoimenov na ZagrebDox dolazi iz Beograda, dosad je režirao preko 100 reklama za lokalne i svjetske brendove, kreativni je direktor političkih kampanja za parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Godine 2003. režirao je igrani serijal ‘Crni Gruja’, a od dokumentarnih filmova i serijala ističu se: ‘Fudbal, nogomet i još ponešto’ (2007), ‘Robna kuća’ (2009), ‘Partizanski film’ (2009), ‘Dugme koje spaja i razdvaja’ (2010), ‘Novo vreme’ (2010).

danas.hr