Ultravisoka brzina očitanja CMOS senzora

CMOS senzor, Canon
Canon je objavio da razvija CMOS senzor veličine APS-H (otprilike 29,2 x 20,2 mm) koji se sastoji od oko 250 milijuna piksela (19 580 x 12 600 piksela), što je najveći broj piksela na svijetu za CMOS senzor manji od senzora punog kadra, čija je veličina ekvivalentna 35-milimetarskom filmu.

Kad je novorazvijeni senzor bio ugrađen u fotoaparat, mogao je zabilježiti slike na kojima se mogao pročitati natpis na zrakoplovu što je letio na udaljenosti od oko 18 kilometara od mjesta snimanja.

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja pak može stvoriti probleme kao što su kašnjenje signala i manji nedostatci u sinkronizaciji. Novi CMOS senzor koji je razvio Canon, međutim, unatoč iznimno visokom broju piksela postiže ultravisoku brzinu očitanja signala od 1,25 milijardi piksela po sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektroničkih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. U skladu s tim, senzor omogućuje bilježenje videa s ultravisokim brojem piksela brzinom od pet slika po sekundi. Unatoč iznimnom broju piksela Canon je primijenio svoje senzorske tehnologije razvijane mnogo godina da bi stvorio arhitekturu prilagođenu minijaturiziranim pikselima, koja nudi slikovne performanse visoke osjetljivosti s malom količinom šuma.

Videozapis koji je zabilježila kamera opremljena CMOS senzorom od otprilike 250 megapiksela postigao je razlučivost otprilike 125 puta veću od Full HD videa (1920 x 1080 piksela) i otprilike 30 puta veću od 4K videa (3840 x 2160 piksela). Iznimno visoka razlučivost senzora omogućuje korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja razlučivosti i jasnoće.

Canon razmatra primjenu ove tehnologije u specijaliziranim alatima za nadzor i sprječavanje zločina, mjernim instrumentima ultravisoke razlučivosti i drugoj industrijskoj opremi, kao i u području vizualnog izražavanja.(