FOTO/VIDEO   Prijenos električne energije na velike udaljenosti

nikola tesla, ženidba, nikola tesla, nobelovci, nikola tesla, nikola tesla
Više od sto godina nakon Teslinih eksperimenata s prijenosom električne energije na velike udaljenosti, Japanci postigli zavidan rezulat.


Jedan od najvećih projekata Nikole Tesle, zacijelo je ideja o "besplatnoj energiji", odnosno sustavu koji bi omogućio da u krugu pokrivenosti "signalom", svatko može bežično napajati svoje uređaje u kući, strojeve, električne automobile, brodove i zrakoplove. Nakon nesretnog kraja eksperimenata s Wardenclyffe Towerom, pri kojima je navodno uspio bežično prenositi električnu energiju na nekoliko desetaka kilometara, Tesla je izjavio da "svijet još sto godina neće biti spreman za tu tehnologiju".

Ekipa znanstvenika i inženjera iz japanske tvrtke Mitsubishi Heavy Industries (MHI), očito je poslušala Teslu, pa nekih stotinjak godina od dovršetka gradnje Wardenclyffe tornja (srušenog 2017.), objavljuje vijest da je izvela bežični prijenos 10 kilovata električne energije na udaljenost od 500 metara pomoću mikrovalova. Time je omogućeno da na navedenoj udaljenosti struja upali LED rasvjetu, što je prema MHI-u velika stvar, jer još nikome nije pošlo za rukom (osim Tesli).

Drugim riječima, ako bi se ovakav sustav našao u našem domu, omogućio bi nam da sve svoje uređaje, gadgete i strojeve napajamo pomoću njega, što bi nas napokon riješilo svih tih silnih žica koje nas izluđuju u kući.

No japanska tvrtka uopće nije zainteresirana da nam ovom tehnologijom distribuira struju iz klasičnih električnih mreža, već je ideja njihovih znanstvenika puno dalekosežnija.

Naime, MHI je objavio da je ova demonstracija izvedena u suradnji s japanskom organizacijom Japan Space System koju podupire japansko Ministarstvo ekonomije, te se nalazi u okviru projekta kojem je cilj da se jednog dana električna energija koju će prikupljati i konvertirati kolektori satelita u svemiru iz sunčeve energije, bežično prenosi na Zemlju, čime bismo dobili doista besplatnu i zdravu energiju, što je na tragu onoga o čemu je sanjao naš veliki znanstvenik, a za što su ga optuživali da je utopist.

Dakako, ova energija sigurno neće biti besplatna, no bit ćemo jako zadovoljni ako nas barem riješi fosilnih goriva.

Izvor: Mitsubishi Heavy Industries