KREĆE EVAKUACIJA Prvi državljani BiH iz Izraela sletjeli u Beograd

Zračna luka Nikola Tesla beograd

U današnjem letu Air Serbia, državljanka Bosne i Hercegovine, zajedno sa 126 državljana Srbije, evakuirana je iz Izraela i sletjela na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Očekuju se dodatni letovi koji će u narednim danima omogućiti povratak desetina bh. državljana, kako je potvrđeno za N1.

Prioritet: Državljani sa malom djecom i oni Bez prenoćišta

Počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, istakao je da su prioritet imali državljani koji nisu rezidenti u Izraelu, oni sa malom djecom, kao i oni koji su propustili letove drugih kompanija i ostali bez opcije za prenoćište. Također, među evakuiranima su bili i studenti iz regije.

U dosadašnjim letovima za evakuaciju iz Izraela sudjelovalo je blizu 400 putnika, a novi letovi očekuju se već danas i sutra.

Važnost komunikacije 

Nikolić naglašava važnost stalne komunikacije državljana sa veleposlanstvima i poštovanje uputa: "Ambasada Srbije je u dobrim odnosima sa Ambasadom BiH, kolegijalno kako i treba da bude. Cestovni granični prijelazi su u funkciji, treba obratiti pažnju… tako da je jako bitno ne samo pratiti i biti u komunikaciji sa ambasadama nego biti discipliniran i pratiti naređenja komande pozadine."

Većinom turisti i hodočasnici

Većina državljana Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, boravila je u Izraelu turistički, posjećujući sveta mjesta kao hodočasnici. Među njima su bili i doktoranti na raznim fakultetima, te sportaši, pretežno iz Srbije. Iz Ambasade BiH potvrđeno je da nema informacija o stradalim ili ozlijeđenim bh. državljanima.